Після президентських виборів Україну очікує серйозна політична криза. Таку думку в коментарі Forum'у висловив політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Після 25 травня, на жаль, починається ще більш складний етап, ніж досі. Чим би не закінчилися вибори - нас чекає серйозна політична криза. І чим сильнішою буде фігура президента, тим менше вона зможе задовольнити очікування народу. Люди ж не знають, що у нас сьогодні парламентські інтриги важливіші від особистості президента. Люди думають, що це той самий Янукович, але без його негативних рис, і що наступний президент точно не доведе до Майдану. Ніхто не знає, що президент носить декоративний характер. Його сила не відповідає кількості голосів, відданих на виборах», - підкреслив він.

Політолог прогнозує, що наступний президент спробує повернути повноваження глави держави, скасовані після зміни Конституції.

«Як ви думаєте, чи захочуть головні претенденти на пост глави держави бути декоративними президентами? Звичайно, ні. На другий день після виборів Порошенко і Тимошенко стануть ворогами. Щодо нової Конституції у президента немає повноважень, що дозволяють змінити щось у країні. Якщо Порошенко стане президентом, то почне воювати з ВР, з Яценюком, а Тимошенко почне показувати: дивіться, він нічого не може зробити. І навпаки, якщо Тимошенко виграє, Порошенко мобілізує всю можливу антитимошенківську коаліцію», - прогнозує політолог.

Крім того, за словами Небоженка, якщо президентські вибори виграє Порошенко, то насамперед він розпустить парламент, що не може подобатися депутатам, враховуючи і той факт, що вони втратять депутатський імунітет і можуть «стати жертвою прокуратури України».

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

212