Україна ризикує залишитися без нафтопроводу, в той час як великий бізнесмен Ігор Коломойський добре заробить. Таку думку Forum'у висловив колишній представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, коментуючи той факт, що оператор нафтопроводів України «Укртранснафта» почав відкачування технологічної нафти з нафтопроводів на НПЗ.

«Я вкрай негативно ставлюся до відкачування технічної нафти з нафтопроводів. Це означає, що у нас буде труба, але не нафтопровід. Крім того, закачували технологічну нафту по 300-400 гривень, а тепер вона викачується, переробляється і продається по 700-800 доларів. Упевнений, Коломойський на цьому заробить величезні гроші, а держава Україна програє», - заявив він.

Крім того, Соколовський, відповідаючи на запитання про нібито невідання міністра енергетики Юрія Продана про початок відкачування технічної нафти, сказав: «НАК робить багато речей, про які міністр не знає. А очолює «Укртранснафту» людина Коломойського. Шкода, що таке можливо в сучасних умовах. Так не повинно бути. За це давно вже мають полетіти голови. Але цього також не відбулося. Так, напевно, нинішньому міністрові вигідно».

Нагадаємо, 12 травня оператор нафтопроводів України «Укртранснафта» почав відкачування технологічної нафти з нафтопроводів на НПЗ «Укртатнафта» (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) на тлі невизначеності щодо цього питання з боку Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Про це свідчить документація Кременчуцького НПЗ на постачання нафти в квітні 2014 року.

Станом на 29 квітня «Укртранснафта» вже закачала на Кременчуцький НПЗ 173,68 тис. т нафти. Всього ж, згідно з маршрутними телеграмами «Укртранснафти», на НПЗ планується поставити 240 тис. т нафти (частина ресурсу має надійти в травні).

У прес-службі Міненерговугілля не змогли ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію, пообіцявши надати роз'яснення пізніше. Отримати коментар «Укртранснафти» не вдалося.

Ще раніше в пресу просочилося повідомлення про спустошення «Укртраснафтою» іншого нафтопроводу - Снігурівка - Херсон, що з'єднує Придніпровські нафтопроводи з Херсонським НПЗ.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

163