В Україні зростання цін випереджає офіційний показник інфляції. Таку думку в коментарі Forum'у висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт з економічної політики Віталій Кулик.

«Зростання цін на продукти харчування, тарифи і т.д. значно випереджає ту офіційну інфляцію, про яку говорить Держстат (6,4% з початку року - Ред.)», - сказав Кулик.

На його думку, причиною зростання цін стала монетарна політика НБУ.

«Очевидно, що курс долара перебуває в ручному управлінні. НБУ тримає курс досить жорстко. Це впливає на економічну ситуацію і викликає невдоволення з боку гравців ринку. Але з іншого боку, держава, таким чином, намагається утримати баланс бюджету, щоб виплачувати соціальні зобов'язання і не допустити дефолту і колапсу», - зазначив експерт.

При цьому, Кулик додає, що зараз складно прогнозувати, яким буде рівень інфляції в Україні за підсумками 2014 року. «Багато чого залежатиме від виборів президента. Якщо РФ не визнає результати виборів і за цим підуть певні наслідки, то інфляція може досягти 15%. Якщо ж ситуація буде згладжуватися, то, можливо, ми втримаємося на тих 6-7%, про які заявляє Держстат», - прогнозує він.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

116