Уряд може відмовитися від розформування Міністерства доходів і зборів. Замість реанімації Державної податкової та Державної митної служб розглядається можливість створення на базі Міндоходів Служби доходів і зборів, підпорядкованої Міністерству фінансів.

Про це зараз говорять і в апараті Кабміну, і в Мінфіні, пише газета "Капітал" з посиланням на джерела в уряді.

«Міністр фінансів Олександр Шлапак стане найвпливовішою людиною в уряді. У його руках будуть сконцентровані всі грошові потоки. Замість повноцінної реанімації Державної податкової та Державної митної служб уряд розглядає можливість створення Служби доходів і зборів, підпорядкованої Міністерству фінансів», - зазначає видання.

Міністр Кабінету міністрів Остап Семерак підтвердив, що ідея створення держслужби перебуває на етапі обговорення в Мінфіні, уточнивши, що до секретаріату Кабміну у вигляді проекту нормативно-правового акта вона ще не дійшла. «Так, така ідея обговорюється», - повідомив член парламентського комітету з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін.

За інформацією «Капіталу», проект реформування Міндоходів планується допрацювати до кінця тижня, а потім - винести на засідання уряду.

«Сенс у тому, щоб залишився єдиний орган виконавчої влади - Служба доходів і зборів, яка подавала б усі проекти нормативно-правових актів тільки через Мінфін. Передбачається, що в складі держслужби будуть два профільні департаменти з питань податкової та митної політики. Наявність у структурі відомства департаменту фінансових розслідувань поки під питанням. Ці повноваження можуть бути передані службі фінансових розслідувань», - прокоментував ситуацію з Міндоходів президент Союзу податкових консультантів, член громадської ради Леонід Рубаненко.

Передбачається, що нову держслужбу очолить нинішній перший заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус.

Міністерство доходів і зборів існувало з грудня 2012 р. по березень 2014 р. Єдиним його керівником був Олександр Клименко. Однак після того, як уряд очолив Арсеній Яценюк, Кабмін вирішив відновити діяльність Державної податкової служби (ДПС) і Державної митної служби (ДМС), ліквідувавши міністерство. Відповідне рішення закріплене постановою Кабміну.

Згідно із ним, ДПС і ДМС є центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабміном через міністра фінансів. Першим заступником міністра доходів і зборів, куратором податкової політики був призначений Ігор Білоус, а заступником міністра, відповідальним за митну політику - Віталій Науменко. Рішення про поділ міністерства було продиктовано, зокрема, планами знизити рівень корупції на рівні відомства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

138