Мін'юст подасть позов щодо заборони будь-якої політичної партії, стосовно якої правоохоронні органи нададуть інформацію про її причетність до дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності або проти держбезпеки України.

Про це повідомив на брифінгу міністр юстиції Павло Петренко, відповідаючи на запитання журналістів щодо перспектив заборони Компартії.

Петренко зазначив, що якщо б щодо України не було агресії з боку Російської Федерації, він був би проти заборони будь-якої політичної сили.

«Але коли політичні сили та їхні керівники озвучують ті меседжі, що звучать у Москві, які фактично ведуть усередині країни інформаційну війну проти українського народу, української влади, українських силовиків - можливо, дійсно, це питання актуальне», - пояснив він.

Петренко нагадав, що процедура ліквідації політичних сил в Україні досить складна. Вона прописана в законі про політичні партії таким чином, щоб її не могли довільно використовувати для тиску на політсилу чи громадську організацію, передає «ЛІГАБізнесІнформ».

Процедура передбачає два етапи. Перший - збір матеріалів про те, що ця політсила причетна до сепаратистських дій, злочинів, пов'язаних із посяганням на територіальну цілісність або національну безпеку. Цим займаються правоохоронні органи, зокрема, СБУ і прокуратура. Потім ці матеріали передаються в Міністерство юстиції, а воно на їх підставі подає судовий позов.

«Ми, як Міністерство юстиції, заявляємо, що у нас немає партій, які мають імунітет. Якщо правоохоронними органами будуть надані відповідні матеріали щодо тієї чи іншої партії, в тому числі Комуністичної партії, які свідчитимуть про наявність в їхніх діях ознак злочинів, пов'язаних із посяганням на територіальну цілісність, національну безпеку, то Міністерство юстиції подасть невідкладно такі позови в суди», - зазначив він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1115