В Україні зростає рівень інфляції через емісійну політику Національного банку України. Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-заступник міністра економіки, економічний експерт Володимир Рябошлик.

«У попередні два роки в Україні рівень інфляції був стабільний, а в деякі місяці ціни навіть зменшувались. Одним із завдань нової влади було забезпечення цієї стабілізації. Але страшно не те, що ми бачимо подорожчання продуктів удвічі, а Держстат заявляє про 6,4%. Дивує, що інфляція була нульова, а тепер зросла за кілька місяців до 6%», - сказав Рябошлик.

На його думку, основною причиною подорожчання товарів і послуг в Україні стала поведінка керівництва НБУ.

«Це пояснюється тим, що глава НБУ Степан Кубів, який раніше був керівником комерційного банку, вважає, що завдання Центробанку - це роздавати емісію банкам. Від 5 до 10 млрд емісії він створив. Причому доходило до того, що один із дрібних банків, який входить у коло друзів, отримав майже мільярд кредитної емісії. Оскільки він не мав права отримувати такі суми, то віддав під заставу ті квартири, на які сам видав кредити. Тому головна небезпека в тому, що Кубів абсолютно не цікавиться стабілізацією ситуації в країні і завданнями НБУ, як не комерційного банку, а як структури, яка має стабілізувати національну валюту. Через це ми бачимо дуже небезпечний стрибок інфляції. Хоча офіційна цифра невелика, але вона є наслідком емісійної політики», - пояснює експерт.

«На цьому ж зав'язане питання курсу долара. Людям роздається величезна кількість грошей. І вони витрачають кошти на купівлю долара. Досить просто зупинити емісію. Нехай купують долари, але потім, щоб купити їжу, доведеться все ж таки повертатися до гривні. Тобто ніяких стабілізуючих дій нова влада не зробила. Емісія руйнує і так нестабільну економіку», - вважає він.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

180