Вчора у Верховній Раді було оголошено про вихід зі складу депутатської групи «Суверенна європейська Україна» народного депутата Володимира Зубика. За інформацією «Капіталу», слідом за ним групу, контроль над якою приписують депутатові Ігорю Єремєєву, можуть залишити ще кілька парламентаріїв, що ставить під загрозу її існування. Сам Єремєєв вірить, що заповнить втрати новими депутатами.

Після виходу Зубика в групі Єремєєва залишилося 35 членів, тому в разі виходу ще чотирьох депутатів утворення втратить права фракції. Як стало відомо «Капіталу», слідом за Зубиком із групи Єремєєва можуть піти й інші депутати

Володимир Зубик розповів «Капіталу», що причиною написання ним заяви про вихід стало те, що об'єднання фактично працює в інтересах однієї особи - керівника групи, який ігнорує позицію і думку інших членів. «Багато з нас, я в тому числі, допомагали революції, і не просто словами, а грошовими вливаннями. Всі перші намети, які з'явилися на Майдані, - це були мої, за мої гроші куплені. Бронежилети - також мої. Багато інших депутатів також надавали посильну допомогу. Виникає питання: чому ми не можемо організовано, через групу вирішувати свої проблеми? У коаліції я залишаюся і включаюся в процес голосування, але перебувати в групі і слухати якісь команди якихось керівників, які елементарно не реагують на пропозиції членів цієї групи, не хочу», - пояснив Зубик. При цьому він допустив, що слідом за ним можуть вийти з групи ряд «незадоволених» депутатів. «Виявилося, що й інші, як і я, не можуть вирішити свої питання. Не виключаю, що, якщо Єремєєв і надалі не змінить свою позицію, то розбіжаться і ці люди», - додав він.

Позафракційний народний депутат на правах анонімності підтвердив «Капіталу», що група Єремеєва може втратити декілька членів. За його словами, Зубик пішов під впливом власника групи «Приват», губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Як раніше писало видання, у Коломойського та Єремєєва, власника групи «Континіум», виник бізнес-конфлікт на ринку нафтопродуктів. «Зубик домовився з Коломойським про вихід із групи Єремєєва в обмін на надання йому підтримки в бізнесі. І якщо ще три-чотири депутати підуть за Зубиком, то Єремєєв втратить свій вплив у парламенті», - сказав співрозмовник видання.

Нагадаємо, згідно з чинним регламентом, у групі має бути не менше депутатів, ніж у найменшій фракції, сформованій на першій сесії парламенту, тобто не менше 32.

Зубик не підтвердив, що залишив групу за домовленістю з головою Дніпропетровської ОДА. Не вірить в існування зв'язку між виходом депутата з групи і бізнес-конфліктом із Коломойським і Єремєєв. Він не бачить загрози існуванню свого об'єднання. «Не знаю, скільки людей може ще вийти з групи, але знаю точно, скільки просяться в групу, тому ми з цього приводу не рефлексуємо і проблем не бачимо», - заявив депутат.

Нагадаємо, група «Суверенна європейська Україна» була зареєстрована в Раді 27 лютого і того ж дня стала одним із творців проурядової коаліції.

Тим часом у Верховній Раді може з'явитися нова депутатська група. Над відродженням партії «Сильна Україна» та створенням у парламенті своєї депутатської групи з тією ж назвою працює кандидат у президенти, народний депутат Сергій Тігіпко. Зазначимо, раніше близьке оточення політика допускало створення в парламенті нової групи до червня, але тепер терміни переносяться. Сам кандидат у президенти пояснив «Капіталу» затягування процесу тим, що його команда повністю зосереджена на веденні виборчої кампанії. «Не хочемо зараз накладати одне на інше. Буде створена група «Сильна Україна» й активно буде розгортатися партія «Сильна Україна». Буквально за місяць після виборів ми завершимо цю роботу», - сказав Тігіпко.

Але джерело видання розповіло, що причиною зволікання зі створенням групи у Раді є відсутність достатньої кількості депутатів, які хочуть до неї увійти.

«Зараз у Тігіпка не вистачає депутатів на групу і він, мабуть, розраховує, що результат виборів забезпечить йому велику підтримку в парламенті», - повідомив депутат, який побажав залишитися невідомим. За його словами, поки лише близько 20 парламентаріїв готові увійти в об'єднання Тігіпка. До речі, відразу кілька джерел розповіли виданню, що у фінансуванні виборчої кампанії Тігіпка бере участь Коломойський. Офіційно цю інформацію в оточенні кандидата в президенти спростовують.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198