В українській економіці спостерігаються найгірші з 1993 по 2013 рік показники економічного зростання серед східноєвропейських країн. Це випливає з доповіді МВФ, опублікованої на сайті фонду.

Якщо рахувати за паритетом купівельної спроможності, то економіка країни за 20 років у поточних цінах зросла всього лише в півтора разу, тоді як інші держави регіону показали більш ніж двократне зростання.

Що стосується розрахунку в постійних цінах, то, за даними МВФ, ВВП країни за 20 років не змінився, досі перебуваючи на рівні 1993 року.

У доповіді про можливості реформування економіки країни аналітики фонду зазначають, що криза в Україні визрівала вже не перший рік, а геополітична напруженість лише прискорила її розвиток.

Через «глибокі структурні проблеми» економіка стала вразливою щодо періодичного дефіциту фінансування, пише «Lenta.ru».

МВФ пропонує Києву програму економічної стабілізації, причому обумовлює, що економіка на ранніх етапах її проведення неминуче скоротиться. Так, у 2014 році очікується спад на 5 відсотків.

«Це не питання вибору. Це найкраще, чого можна реально очікувати в усе більш складній ситуації, що складається», повідомляється в звіті.

Фонд очікує, що Україна почне проводити політику гнучкого обмінного курсу, а також різко підвищить ціни на газ і ЖКП. Все це дасть стабілізуючий ефект у майбутньому, але спочатку серйозно скоротити дефіцит не вдасться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151