Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет констатує посилення серед священнослужителів і парафіян Московського патріархату настроїв щодо об'єднання українського православ'я в єдину помісну церкву. Про це Патріарх сказав в інтерв'ю журналістам після завершення літургії в День пам'яті Священномученика Макарія Київського у Володимирському соборі біля мощей Святого.

«Настрої серед духовенства, єпископату та вірян Московського патріархату на об'єднання є. І нехай Господь їм допомагає зробити рішучий крок і нічого не боятися», - сказав Філарет, водночас зауваживши, що в Київському патріархаті поки нічого не знають про існування списків священиків Московського патріархату, які висловили бажання перейти в Київський патріархат.

Разом із тим Філарет відзначив значний перехід вірян Московського патріархату в Київський після останніх подій в Україні.

«Віряни Московського патріархату, коли побачили, яку нечітку позицію займає керівництво Московського патріархату в Україні щодо агресора, люди самі стали переходити в Київський патріархат», - сказав Філарет. Він зауважив, що, зокрема, на Великдень усі бачили в храмах Київського патріархату велику кількість прихожан Московського патріархату по всій Україні.

«Віряни самі вже починають об'єднуватися з нами, нам відомо, що є багато єпископів і священиків, які хочуть об'єднатися з нами в єдину помісну церкву, незалежну від Москви, але вони ще поки нерішучі», - сказав Філарет.

Він зауважив, що сьогодні українці повинні об'єднуватися і, в першу чергу, це має відбутися на рівні церкви. Він нагадав про позицію Київського патріархату Московському вести такий діалог про об'єднання в єдину помісну церкву, яка незалежну від Москви, повідомляє «УНІАН».

«Ось така церква потрібна. А вони кажуть, давайте об'єднуватися, але приєднуйтесь до Москви. Так для чого тоді ми маємо свою державу і для чого нам потрібна помісна церква. Якщо нас знову запрошують у те саме рабство», - сказав Філарет, підкресливши, що Київський патріархат готовий вести подальший діалог, але лише на умовах збереження незалежної України й за утворення помісної церкви, незалежної від Москви.

Він зауважив, що сьогодні Москва хоче розділити Україну, в тому числі і на рівні віри.

Патріарх нагадав римський вислів «розділяй і володарюй», яким, на його думку, сьогодні керується Росія в питаннях щодо України.

Водночас, Філарет висловив переконання, що Україна переможе, оскільки на її боці правда: «Там де правда, там Бог. А де Бог - там і перемога».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

142