У системі Міністерства юстиції створять спеціальний підрозділ, який займатиметься поверненням коштів, отриманих злочинним шляхом, та відшкодуванням збитків, спричинених незаконною анексією Російською Федерацією АР Крим. Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко під час оперативної наради у Генеральній прокуратурі України на тему виявлення й повернення з-за кордону незаконно отриманих колишніми високопоставленими чиновниками коштів та інших активів.

На нараді було зазначено, що проблема повернення коштів, присвоєних злочинним шляхом представниками колишньої української влади, - одне з головних завдань, які нині стоять перед правоохоронцями та Мін'юстом.

«Мін'юст також займатиметься питанням відшкодування збитків, спричинених незаконною анексією української території Російською Федерацією. Оскільки питання повернення викрадених активів і відшкодування збитків безпосередньо між собою не пов'язані», - зазначив Петренко.

«У ході розслідування нами всебічно вивчаються дані про незаконне заволодіння державним майном, неправомірне набуття права власності на земельні ділянки та їх відчуження, проведення незаконних фінансових операцій, привласнення значних сум державних активів та їх подальшого протиправного вивезення за межі України», - повідомив в.о. генерального прокурора України Олег Махніцький.

За словами генпрокурора, зараз слідчими встановлено низку іноземних компаній, на які через фіктивні підприємства, зареєстровані на території України, були перераховані державні кошти.

«Мін'юст буде активно працювати з правоохоронними органами та іноземними юрисдикціями, щоб повернути кошти, незаконно вивезені попередньою владою», - зазначив Петренко.

За його словами, відповідна законодавча база, яка б давала інструменти правоохоронним органам застосовувати механізми спецконфіскації, продовжує напрацьовуватися. Зокрема, певні інструменти надав ухвалений Верховною Радою Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної антикорупційної політики у зв'язку з виконанням Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України, також низка інших законів.

«Поряд із цим в Україні поки що немає механізму заочного кримінального провадження, тому Мін'юст зараз розробляє новий законопроект, який дасть можливість застосувати заочне кримінальне провадження стосовно осіб, які перебувають у міжнародному розшуку, а також щодо тих юридичних осіб, які визнані співучасниками в частині незаконного виведення коштів за кордон» , - зазначив міністр юстиції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309