Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов сьогодні підписав Постанову ВР про додаткові заходи зі зміцнення обороноздатності і безпеки держави (№ 4812).

Цією постановою, ухваленою 6 травня на закритому засіданні ВР, в.о. президента України Турчинову рекомендовано призначити відповідальну авторитетну особу з наданням їй необхідних повноважень для керівництва антитерористичною операцією, зокрема, в частині координації діяльності органів сектора безпеки та оборони держави, які задіяні в антитерористичній операції, залучення необхідних людських ресурсів і засобів для її проведення.

Крім того, Турчинову рекомендовано заборонити посадовим особам публічно надавати інформацію про антитерористичну операцію і коментувати хід її виконання. Визначити й уповноважити на це, за поданням керівника антитерористичної операції, потрібно спеціальну офіційну особу.

Також в.о. президента має оновити персональний склад і відновити діяльність Міжвідомчої комісії з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки при Раді національної безпеки та оборони України; створити Ставку Верховного головнокомандувача як вищого колегіального органу військового керівництва обороною держави, як це передбачено статтею 8 Закону "Про оборону України".

Крім того, Турчинов має скасувати Концепцію реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 року і Державну комплексну програму реформування та розвитку ЗСУ на період до 2017 року. Організувати підготовку та ухвалення нових документів з урахуванням реальних і потенційних загроз та викликів національній безпеці України.

Турчинову рекомендується провести огляд сил безпеки сектора безпеки та оборони України з метою уточнення місця, ролі та переліку визначених завдань, оцінки стану і готовності до виконання; вжити заходів щодо проведення кожні 45 діб ротації і звільнення осіб, призваних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, крім тих, які висловили бажання продовжувати військову службу в особливий період.

В.о. президента має скасувати рішення про спрямування і координацію діяльності Державної прикордонної служби України через міністра внутрішніх справ України; вирішити питання забезпечення прикриття ЗСУ Придністровської ділянки державного кордону України; посилити охорону та захист Північно-Кримського каналу та вузлів електричних мереж; створити в Херсонській облдержадміністрації та інших державних органах області, в тому числі при територіальних органах центральних органів виконавчої влади, включаючи органи сектора безпеки та оборони, підрозділи для забезпечення роботи з громадянами, які проживають в Автономній Республіці Крим.

Турчинов також має доручити генеральному прокурору України перевірити факти звільнення з роботи та відмови у виплаті зарплати громадянам, призваним на військову службу у зв'язку з мобілізацією; звільнити без зволікань з військової служби осіб, призваних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, у разі виявлення проблем зі станом здоров'я, через сімейні обставини або з інших поважних причин, визначених законодавством.

Постановою також рекомендовано Раді національної безпеки та оборони і Кабміну впродовж двох місяців забезпечити підготовку нової редакції Концепції реформування та розвитку ЗСУ на період до 2017 року та відповідної державної програми з урахуванням сучасних реальних та потенційних загроз національній безпеці України. Зокрема, передбачити в структурі ЗСУ 5 оперативних командувань (Схід, Захід, Південь, Північ, Резервне). Відпрацювати питання щодо необхідної чисельності Збройних сил, інших органів сектора безпеки та оборони держави.

РНБО і Кабмін повинні вжити невідкладних заходів щодо виконання пункту 2 постанови ВР від 6 липня 2010 року № 2431-VI стосовно підготовки міжнародно-правового документа, спрямованого на розвиток положень Будапештського меморандуму і створення реальних міжнародно-правових гарантій національної безпеки без'ядерної України; проаналізувати діяльність розташованих на території України суб'єктів господарської діяльності з іноземними інвестиціями, власниками (співвласниками) яких є іноземні компанії або особи, на предмет наслідків, які можуть виникнути у разі припинення або блокування їхньої роботи. Передбачити відповідні заходи, зокрема в частині недопущення скорочення робочих місць та заподіяння Україні економічних втрат.

Окремо Кабмін має прискорити, відповідно до статті 18 Закону «Про оборону України», виконання заходів щодо організації територіальної оборони України; невідкладно вирішити питання щодо забезпечення в першу чергу військовослужбовців, що беруть участь в антитерористичній операції, засобами індивідуального захисту (бронежилетами, захисними шоломами), необхідною кількістю приладів нічного бачення й максимально спростити процедуру закупівлі державним коштом.

Кабмін повинен проаналізувати хід виконання рішень щодо забезпечення передислокації підрозділів сектора безпеки та оборони з Криму і Севастополя, їх розміщення на континентальній частині України, а також використання особового складу зазначених підрозділів. Першочергову увагу варто приділити питанням вирішення соціальних проблем членів їхніх сімей, забезпечення роботою та місцями в дитячих садках і школах. Про результати потрібно проінформувати ВР до 5 червня. Уряд має забезпечити ефективне управління роботою Північно-Кримського каналу і використання водних ресурсів для забезпечення потреб Херсонської області, організувати інформування громадськості про справжні причини недостатнього забезпечення водою через канал Криму; невідкладно передбачити виділення коштів для облаштування другого кордону прикордонного контролю з Кримом, а також пунктів контролю його перетину, для обладнання нових і реконструкції постів, що діють, технічного контролю за надводною обстановкою.

Крім того, уряд має вжити негайних заходів щодо підвищення мотивації до проходження військової служби шляхом, зокрема, вирівнювання розміру грошового забезпечення військовослужбовців всіх складових сектора безпеки та оборони шляхом його підвищення і вжиття реальних заходів щодо забезпечення житлом військовослужбовців.

Кабмін також має ухвалити рішення для підвищення соціального захисту членів сімей військовослужбовців, які загинули при виконанні обов'язків військової служби, зокрема, передбачивши для їхніх дітей вступ у державні навчальні заклади поза конкурсом та навчання за державним замовленням.

Кабмін і Національний банк України, згідно з постановою, мають відпрацювати питання й ухвалити рішення про звільнення на весь особливий період військовослужбовців, призваних на військову службу у зв'язку з мобілізацією, від сплати пені та штрафів за несвоєчасне погашення кредитів.

Постанова набуває чинності з дня її ухвалення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

345