Україна готується відновити постачання дніпровської води в Крим Північно-Кримським каналом, стверджує член президії Держради Едіп Гафаров за підсумками переговорів з начальником управління каналу.

«Україна готується подати нам воду, така моя думка. Олександр Романенко (начальник управління Північно-Кримського каналу) цю думку підтверджує», - сказав Гафаров на засіданні президії Держради в середу, доповідаючи про підсумки своєї поїздки в Херсонську область України на переговори з представниками української сторони.

Він також підтвердив поширену українською стороною інформацію про те, що в руслі Північно-Кримського каналу в Херсонській області споруджується вимірювальний пункт, який контролюватиме кількість води, що надходить у Крим через канал, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Це дійсно не дамба, там будується підпірна споруда, на цю споруду буде поставлений вимірювальний прилад, виготовлений у Харкові», - сказав Гафаров.

За його словами, українська сторона передала низку вимог, які з їхньої точки зору необхідно виконати для відновлення постачання води. Це, зокрема, погашення заборгованості за вже поставлену воду, яка, за версією української сторони, становить 1 млн 740 тис. гривень (менше 200 тисяч доларів), і повернення техніки, яка використовувалася в кримській системі водокористування. «Ця техніка, можна сказати, мотлох 30-40-річної давності. Вважаю за доцільне повернути їм цю техніку», - сказав Гафаров.

Він повідомив також, що Україна вимагає до відновлення постачання узгодити вартість води, яка надходитиме в Крим через канал. За словами спікера держради Криму Володимира Константинова, це питання буде вирішуватися на рівні керівництва республіки та представників федеральної влади. «Зрозуміло, що вона (вода) буде дорожчою. Ми готові дорожче платити, тільки щоб не «золота», - сказав Константинов на засіданні президії.

Віце-прем'єр Криму Миколи Янакі зі свого боку повідомив, що відновлення постачання води через Північно-Кримський канал не вплине на ситуацію у сільському господарстві Криму цього року. «Ми не посіяли рис, ми не посіяли овочі, ми не посіяли пізні зернові», - сказав Янакі, додавши, що він сумнівається у можливості домовитися з українською стороною про відновлення постачання води.

Як раніше повідомляв ForUm, Північно-Кримський канал припинив подачу води у Крим.

У РФ збираються опріснювати воду і «викликати» дощі для Криму.

У Херсонській області почалося будівництво технологічного пункту обліку води, яка може подаватися в Крим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

912