Україна в десятиденний термін заплатить за російський газ, якщо «Газпром» повернеться до ціни в 268 доларів за тисячу кубометрів. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк журналістам у Брюсселі після зустрічі з президентом Європейської Комісії Жозе Мануелем Баррозу у вівторок, 13 травня, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

За його словами, Україна готова до ринкового підходу, а Росія має припинити використовувати газ як новий тип зброї.

Прем'єр наголосив, що позиція уряду щодо газової угоди з Росією «дуже чітка». «Ми спрямували російському «Газпрому» передарбітражну ноту і закликали невідкладно переглянути угоду. Якщо Росія відмовиться, ми зустрінемося в суді у Стокгольмі. Залишилося менше 20 днів. І це останнє попередження Росії сісти за стіл переговорів і знайти рішення», - заявив він.

Глава Уряду підкреслив, що Кабінет Міністрів України цінує зусилля Європейської Комісії щодо проведення тристоронньої зустрічі між міністрами і комісарами з питань енергетики України, ЄС і Росії.

Українська сторона, нагадав він, спрямувала російському «Газпрому» офіційного листа з переліком вимог. «У разі, якщо Росія продовжить ціну на газ в 268 доларів за тисячу кубічних метрів, яка вже була встановлена на перший квартал цього року, Україна в десятиденний термін заплатить за газ. Але в першу чергу ми повинні підписати угоду».

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв доручив ВАТ «Газпром» перейти з Україною на авансову форму платежів за постачання газу з 13 травня.

НАК «Нафтогаз України» придбає у Національного банку України (НБУ) $2,16 млрд і до кінця травня погасить прострочений борг за постачання природного газу, накопичений перед російським ВАТ «Газпром» станом на кінець березня поточного року, що передбачено кредитною програмою stand by України і Міжнародного валютного фонду.

Програма передбачає, що після погашення боргу в $2,16 млрд до кінця поточного року «Нафтогаз» уже не накопичуватиме борги перед «Газпромом».

За даними «Газпрому», Україна не оплатила майже 10 млрд куб. м природного газу на суму 3,58 млрд дол.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова погасити всі борги перед РФ за газ, якщо його вартість буде встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

За результатами тристоронньої зустрічі 2 травня у Варшаві, Україна, Євросоюз і Росія дійшли згоди в питанні ціни на російський природний газ для Києва.

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» розпочали процедуру подання в суд позову до російського «Газпрому».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178