Українці, повернувшись після травневих свят, з жахом виявили: ціни на канікули «не йшли». Більшість товарів і послуг встигли відчутно подорожчати. І як розповіли експерти - ціни не збираються зупинятися.

Продукти: +20% і вище

«Борщовий» набір продовжує залишатися недешевим.

«Торішні запаси вітчизняних овочів та фруктів помітно вичерпалися, та й якість багатьох із них залишає бажати кращого, тому тут зниження цін чекати не доводиться. За популярний в народі «борщовий набір» поки доведеться платити стільки ж, скільки в квітні або навіть трохи більше, - розповідає керівник аналітичного департаменту Консалтингового агентства ААА Марія Колесник. - Не доводиться розраховувати й на те, що подешевшають імпортні продукти та товари - навіть якщо стабілізується і зміцниться гривня внаслідок кредиту МВФ. Для того щоб ціни опустилися слідом за національною валютою, яка подорожчала, потрібен час, тут місяця мало. Тому привізні солодкий перець або томати будуть як і раніше надзвичайно дорогими».

Єдине, що радує: зниження цін на зелень та овочі нового врожаю - молоду капусту, редис, огірки, каже експерт. З початку місяця ці продукти подешевшали приблизно на третину. До кінця травня ціни «сповзуть» ще на 15-20%.

Молоко і молочні продукти не подешевшають - незважаючи на те, що напередодні вони встигли істотно зрости і тепер - здавалося б, саме час зменшувати ціни і залучати покупця, вважає М. Колесник. Більше того, можливе і подальше зростання.

У той же час самі виробники не згодні з цим. Зростання точно не буде, а на окремі групи товарів очікується падіння цін, розповів «Взгляду» голова Ради директорів Союзу молочних підприємств України, голова наглядової ради Білоцерківського молочного комбінату (БМК) Вадим Чагаровський.

- Можете заспокоїти споживачів: ціни на молоко залишаться без змін, - прогнозує Вадим Петрович. - Зростати не будуть! Закупівельні ціни у нас знизилися з 4,5 грн до 4,2 грн за літр. В роздробі сири подешевшають, сирний продукт, масло. Зараз у галузі утворився надлишок молока - через припинення експорту сиру в Росію. Це молоко піде на виробництво вершкового масла і сухого молока - на останнє є хороший попит.

На цукор виробники також обіцяють тримати ціни в колишніх межах.

«Причин для зростання оптових цін немає - цукру предостатньо, у нас в запасах - більше 1 млн тонн, - розповів глава Асоціації «Укрцукор» Микола Ярчук. - Цього цілком вистачить до нового врожаю. А в нинішньому сезоні цукровим буряком засіяли великі площі, тому - якщо погода не підведе - будемо зі своїм цукром й надалі».

Наміри Аграрного фонду вийти на ринок з цукровими інтервенціями по 8-9 грн/кг остаточно заспокоять ціни на цей ключовий продукт, вважає Ярчук.

У той же час експерт не готовий коментувати нинішні високі ціни на цукор у торговельних мережах (сьогодні він продається по 10-13 грн/кг). В закупівлі та реалізації товару задіяний цілий ланцюжок посередників, і на якому з рівнів відбувається «накрутка», визначити непросто. Чи зможе цю націнку зменшити цукор з Аграрного фонду, також залишається загадкою. Марія Колесник, в свою чергу, вважає, що якщо інтервенцій не буде або вони будуть незначними, можна очікувати подальшого зростання ціни на кілька відсотків.

М'ясо уже встигло подорожчати - за рахунок зростання курсу долара. Більшість м'ясопереробних підприємств традиційно використовували імпортну сировину (свинину). Коли закуповувати її за кордоном стало невигідно, вони переключилися на вітчизняних постачальників, піднявши ціни на закупівлю.

Українці масово перейшли на курятину. Тепер варто чекати зростання цін і на неї - в межах 5-7% до кінця травня. Це зростання обумовлене виключно попитом, що зріс, і спробами виробників заробити на популярності свого товару, каже М. Колесник.

Алкоголь напевно підніметься в ціні - на 5-20%, прогнозують експерти. За деякими позиціями зростання цін може становити до 40-50%.

«Горілчаники» наполегливо виношують ідею підняти найближчим часом мінімальну роздрібну ціну на пляшку горілки майже на 40% - до 40 грн. На їхню думку, це виправдано в умовах зростання акцизів на спирт і подорожчання виробництва.

Однак експерти, у свою чергу, нагадують: подорожчання найдешевшої «легальної» горілки виштовхне небагатих українців на чорний ринок, який і без того, за різними оцінками, дає до третини всього обороту міцних спиртних напоїв у країні.

Ще один момент: частина алкогольної продукції зникла з продажу. Мова - про вина і коньяки кримських заводів. Старі їхні запаси у торговельних мережах закінчуються, а нових поставок поки немає і найближчим часом навряд чи будуть. Українцям доводиться переходити на імпортні напої.

Побутова техніка, одяг, взуття: + 10%...+ 75%

Ціни на товари тривалого користування поводяться по-різному - залежно від того, на якого покупця ці товари розраховані і якого ефекту збираються досягти їхні реалізатори.

«У зв'язку зі зростанням курсу долара імпортери вже підняли ціни - але, здебільшого, не так різко, як подорожчала іноземна валюта, - каже старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - В іншому разі вони відлякали б покупця. Зараз очікується стабілізація курсу, тому повсюдного різкого зростання не буде».

На думку експерта, багатьом мережам важливо продати те, що у них на складах на будь-яких умовах - лише б виручити гроші. Торгівля розуміє: товари тривалого користування сьогодні не будуть широко затребувані українцями.

«Через істотне зростання цін на ЖКГ, продукти харчування та ліки люди починають концентрувати свої витрати саме на цих групах товарів, а телевізори або нове взуття зважаться купувати лише у тому разі, якщо на них залишаться гроші - за залишковим принципом. Тому реалізаторам немає сенсу піднімати ціни - інакше їхні товари надовго залишаться на складах», - каже експерт.

Втім, побачимо і товари, ціни на які злетять до 70%. Це, як правило, нові моделі. Вони тепер не можуть бути розраховані на широке коло покупця, а, значить, їхня лінійка цього сезону буде звужена, а кількість - помітно менша.

Транспорт: +20%...+50%

Зростання цін на пальне, а також на запчастини змушує перевізників піднімати ціни на свої послуги по всій Україні, розповів «Взгляду» голова асоціації перевізників Ігор Шкіря.

- У транспортників виникла дилема: або банкрутувати або різко піднімати ціну, - каже І.Шкіря. - Через стрибок долара паливо піднялося в ціні майже наполовину, різко подорожчали імпортні запчастини. Вже сьогодні багато перевізників балансують на межі банкрутства.

Експерт припускає, що зростання цін на проїзд змусить багатьох співвітчизників обмежувати себе в поїздках. Зниження пасажиропотоку також боляче вдарить по перевізниках.

На думку експерта, вихід один: забезпечувати бідне населення адресною фінансовою допомогою з боку держави.

«Щоправда, у сьогоднішніх умовах це навряд чи можливо - в бюджеті, як відомо, грошей немає, - нарікає експерт. - Але нинішня опозиція в парламенті спробує все ж зробити так, щоб подібна стаття в бюджеті з'явилася. Від цього в буквальному сенсі залежить питання виживання сотень тисяч українців».

Нерухомість: - 10%...+10%

Повний штиль на ринку нерухомості закінчується - у другій половині травня можуть початися перші активні продажі, прогнозують фахівці.

«По-перше, існує відкладений попит (який може «прорізатися»), а по-друге, ринок можуть «підбадьорити» жителі Криму, які сьогодні жваво цікавляться нерухомістю на материковій частині України - в першу чергу, в західних регіонах та у столиці», - розповів нам глава Асоціації фахівців з нерухомості України Сергій Злидень.

На думку експерта, травень стане визначальним для цінової політики на ринку - незважаючи на те, що ажіотажу в цей період ще не буде - його варто чекати ближче до осені.

«Ринок як і раніше у вичікуванні - все залежить від політичної складової. У той же час ціни, які сформуються наприкінці травня - початку червня і будуть основою для всього ринку протягом решти року. Ні падати, ні різко дорожчати в найближчій перспективі житлова нерухомість не буде», - вважає експерт.

За оцінкою експертів, різкого торгу на угодах (до 30-40%), що можна було спостерігати на початку цього року, вже не зустрінеш. Продавці вже змогли тверезо оцінити свій товар, а покупці - прицінитися і зрозуміти, скільки реально потрібно для купівлі житла.

Валюта: -5%...+15%

Всупереч очікуванням, перший транш МВФ не приніс спокою на валютний ринок. За іронією долі, саме в день надходження траншу - 7 травня - курс долара на Міжбанку знову різко стрибнув і «взяв» позначку в 12грн/долар.

Незважаючи на всі оптимістичні прогнози напередодні. Незважаючи на свята, під час яких народ традиційно «скидає» валютні заощадження, щоб витратити гроші на відпочинок, а значить, доларів має бути багато, а попит на них просто зобов'язаний впасти. Незважаючи на авторитетні викладки фінансистів, з яких випливає, що американська валюта не повинна сьогодні коштувати більше 10,5 грн/долар.

«Нічого дивного, - розводить руками президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Гроші, які прийшли з МВФ, не зробили ніякої погоди на валютному ринку. Хоча могли зробити - зіграти свою позитивну роль з психологічної точки зору. Однак негативна політична ситуація «переважила». Поки влада - центральна і регіональна - не знайдуть спільної мови, поки в країні гримітимуть вибухи та постріли, поки бойовики грабуватимуть банки, поки підприємці, які панікують, будуть закривати підприємства, а фінансисти не зберуться за круглим столом і всім світом не вирішать, що робити, валюта буде в підвішеному стані. Ризики побачити «галопуючий» долар як були, так і залишаються».

До речі, прем'єр Арсеній Яценюк ще наприкінці квітня прогнозував, що без траншу МВФ «зелений» в Україні міг би перевалити за 25 грн/долар. Якщо врахувати, що транш - хоч і надійшов, але ролі не виконав, - можна припустити, що американська валюта має шанси «зірватися з ланцюга» в будь-який момент. До речі, самі експерти МВФ дають обережні прогнози, що найближчим часом долар у нашій країні буде коштувати ніяк не менше 12-13 грн.

ПІД РИСКОЮ

Виробники і продавці банкрутуватимуть, а українці - біднітимуть

Сьогодні зміна цін на товари і послуги перестала відповідати логічним законам здорового ринку - ціни встановлюються здебільшого хаотично, констатують експерти. Як у призабуті вже часи дикого ринку 90-х.

Реалізатори, торговельні мережі та сфера послуг у нинішніх умовах керуються двома принципами. Одні - щоб утримати ряди споживачів, які рідіють, - намагаються балансувати на межі збитковості, але тримають старі ціни (або навіть їх знижують). Інші - налякані зростанням курсу долара і загальною гострою нестабільністю намагаються заробити побільше тут і зараз, піднімаючи ціни на десятки відсотків. Серед другої категорії чимало й тих, хто, користуючись моментом, активно спекулює.

Першим - якщо у них мало «підшкірного жиру» - загрожує банкрутство через нерентабельність їхнього бізнесу. Доля других бачиться не кращою - високі ціни вже відштовхнули і ще відштовхнуть покупців або користувачів послуг. У ситуації, коли споживчі настрої стрімко знижуються, грошей у населення стає все менше і українці все більш неохоче розлучаються з заробленим, їм не уникнути бойкоту споживачів».

Багатьом і з першої, і з другої групи доведеться згорнути бізнес і залишити ринок. Україну чекає низка банкрутств і переділ сфер впливу на споживчих ринках, переконані аналітики. Останній весняний місяць може стати стартом цих процесів.

У сухому залишку для населення це може означати, що платити за звичні товари та послуги так чи інакше доведеться більше, віддаючи перевагу лише життєво необхідному і відмовляючись від усього іншого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258