МЗС запрошує посла Угорщини в Україні у зв'язку із заявою прем'єр-міністра цієї країни Віктора Орбана щодо подвійного громадянства та автономії для угорської громади в Карпатах. Про це на брифінгу заявив директор Департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс.

Він зазначив, що висловлена прем'єр-міністром Угорщини позиція не нова.

«Всеосяжна підтримка Будапештом закордонних угорців є одним із головних напрямів національної політики Угорської держави й одним із ключових чинників у побудові взаємин з навколишніми країнами», - сказав Перебийніс.

Він зазначив, що за певні аспекти цієї політики Угорщина свого часу зазнавала серйозної критики з боку партнерів в Європейському Союзі.

«Сьогодні на тлі сучасної складної ситуації в східних та південних областях України, яка спровокована Російською Федерацією і спрямована на відторгнення від України її території, висловлювання глави угорського уряду про автономію і подвійне громадянство для угорців, що суперечать чинному законодавству України, сприймаються нами із занепокоєнням, як такі, що не сприяють деескалації та стабілізації ситуації в нашій державі», - підкреслив Перебийніс, повідомляє «УНІАН».

За його словами, МЗС України закликає угорських партнерів виважено підходити до таких чутливих питань, як етнонаціональна політика.

За словами Перебийноса, МЗС України позитивно відзначає заяву Міністерства закордонних справ Угорщини від 28 березня, в якій були засуджені провокаційні заяви однієї із партій на цю тему.

«Саме про таку нашу оцінку ситуації буде оголошено сьогодні послу Угорщини в Україні, якого запросили в МЗС», - сказав Перебийніс.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив про необхідність автономій та подвійного громадянства для угорців, які живуть у сусідніх країнах, зокрема, в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

263