Європейський Союз планує вирішити до кінця травня проблему щодо вимог російського «Газпрому» про передоплату Україною постачань російського газу з наступного місяця.
Про це заявила Сабін Бергер, прес-секретар комісара ЄС з питань енергетики Гюнтера Еттінгера.

«Ми беремо до відома повідомлення про вимоги російської сторони щодо попередньої оплати поставок газу Україні. Ми працюємо інтенсивно в двосторонньому форматі (з Росією - Ред.), щоб вирішити цю проблему. Ми хочемо вирішити цю проблему до кінця травня», - сказала Бергер на брифінгу в Єврокомісії.

«Я не можу говорити від імені «Газпрому», але, наскільки розумію, система передоплати повинна запрацювати з червня. Ми ж хочемо знайти вирішення цієї проблеми до кінця травня», - додала вона.

«Газпром» виставив Україні рахунок у розмірі 1,66 мільярда доларів за газ, який постачатиметься в червні. Раніше Єврокомісія твердо виступала проти передоплати Україною газових поставок з Росії, як такої, що підриває безпеку газових постачань в Європу і транзиту газу по українській території.

Нагадаємо, «Газпром» виставив «Нафтогазу України» попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв доручив ВАТ «Газпром» перейти з Україною на авансову форму платежів за постачання газу з 13 травня.

НАК «Нафтогаз України» придбає у Національного банку України (НБУ) $2,16 млрд і до кінця травня погасить прострочений борг за постачання природного газу, накопичений перед російським ВАТ «Газпром» станом на кінець березня поточного року, що передбачено кредитною програмою stand by України і Міжнародного валютного фонду.

Програма передбачає, що після погашення боргу в $2,16 млрд до кінця поточного року «Нафтогаз» вже не накопичуватиме борги перед «Газпромом».

За даними «Газпрому», Україна не оплатила майже 10 млрд куб. м природного газу на суму 3,58 млрд дол.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова погасити всі борги перед РФ за газ, якщо його вартість буде встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

За результатами тристоронньої зустрічі 2 травня у Варшаві, Україна, Євросоюз і Росія дійшли згоди в питанні ціни на російський природний газ для Києва.

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» розпочали процедуру подання в суд позову до російського «Газпрому».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215