В Україні триває відтік капіталу не тільки у вигляді зменшення інвестицій, але й за допомогою виведення коштів в офшори, скуповування валюти. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Борис Кушнірук.

«Коли йдеться про відтік капіталу, то потрібно враховувати не тільки ті інвестиції, які пішли з України. Варто звернути увагу на те, скільки коштів переведено в офшори, або на те, як українці скуповують валюту. Це також вважається виведення капіталу з країни, тому що незрозуміло, чи залишаться ці гроші «під матрацом» або ж будуть пущені в обіг. Поки ситуація з виведенням коштів залишається нестабільною», - сказав Кушнірук.

Сприяє відтоку капіталу з України, на думку економіста, і нестабільна політична ситуація.

«Варто дочекатися виборів. Після них з'явиться можливість проведення реформ нинішньої системи. Реформи потрібні в митній галузі, газовій галузі і т.д. Тоді бізнесу буде більш зрозуміло, що відбувається в країні. І населення, коли відчує, що курс гривні стабілізується, перестане скуповувати долари», - вважає економіст.

Нагадаємо, чистий відтік прямих іноземних інвестицій у першому кварталі цього року становив $543 млн, зокрема, в березні - $359 млн, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований приріст інвестицій обсягом $821 млн і $346 млн відповідно.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

159