Позитивні економічні тенденції в Україні можуть виникнути тільки після стабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні. Таку думку в коментарі Forum'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст Олексій Плотніков.

«Ситуація з відтоком іноземного капіталу та станом платіжного балансу є негативною. Нестабільна політична ситуація, нестабільна суспільна ситуація, військові дії в південно-східних областях ніяк не сприяють притоку іноземного капіталу. Те, що іноземний капітал зараз завмер і чекає нормалізації ситуації, або йде - це очевидно. Ніякі запевнення уряду, мовляв, прийдуть гроші МВФ, і все у нас буде добре в плані іноземних інвестицій, не спрацьовують. Щоб зацікавити інвесторів, необхідно, щоб країна заспокоїлася, припинилося те, що відбувається і на південному сході, і загалом по країні. Стабільність, мир, спокій мають дуже жорсткий вплив на іноземний капітал», - підкреслив економіст.

Крім того, Плотніков зазначив, що з самого початку нинішній уряд стверджував, що в березні-квітні в Україну надійде велика матеріальна допомогу від іноземних партнерів. «В результаті надійшло 3 млрд дол., які фактично не похитнули динаміку зі знецінення гривні. Тобто гривня істотно не зміцнилася. При цьому запозичення реально будуть спрямовані на проїдання, а не на збільшення золотовалютних резервів. Ситуація із золотовалютними резервами і національною валютою досить важка», - упевнений експерт.

Що ж стосується наповнення бюджету на тлі скорочення промвиробництва, зокрема виплавки сталі, то, за словами Плотнікова, не варто очікувати позитивних тенденцій, особливо, враховуючи події на південному сході України. «В принципі, зросла тенденція до падіння промислового виробництва. З цієї точки зору тенденція вже була раніше. А з урахуванням того, що сьогодні фактично зупинені металургійні комбінати в Луганській та Донецькій областях - природно, буде спад, більш суттєве провисання і щодо сталі, і щодо іншої продукції, що випускається в цих областях. Це позначиться на бюджеті, на заробітних платах, на можливостях фінансування виплати з бюджету», - акцентував він.

«Поки ситуації в Україні - причому не тільки політична, а суспільно-політична - не заспокоїться, складно прогнозувати позитивні зрушення», - резюмував Плотніков.

Нагадаємо, чистий відтік прямих іноземних інвестицій у першому кварталі цього року становив $543 млн., зокрема, в березні - $359 млн, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований приріст інвестицій обсягом $821 млн. і $346 млн. відповідно.

Нагадаємо також, що згідно з інформацією Нацбанку, з початку року золотовалютні резерви НБУ скоротилися на 30,3%, або на $ 6,19 млрд. На 1 травня золотовалютні резерви в іноземній валюті становили $12,420 млрд., резервна позиція в МВФ - $ 0,03 млн, спеціальні права запозичення - $28,5 млн, золото - $1,777 млрд.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

230