В Україні збільшується відтік капіталу та прямих інвестицій. Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Відтік капіталу з України зупинити не вдалося, і зараз він тільки посилюється. Якщо раніше відтік був в окремих сферах, то зараз - в усіх галузях. Будь-який розсудливий бізнесмен сьогодні або забирає свої гроші, або переводить в офшор, або переходить на готівкові розрахунки, щоб піти з білого ринку. Це така українська специфіка «маскування» свого капіталу», - сказав Охріменко.

Також експерт нагадав, що НБУ заявив про чистий відтік прямих інвестицій у першому кварталі в розмірі $543 млн.

«Більш чіткі цифри може назвати Держстат, адже НБУ враховує не всі. Він не бачить прямих інвестицій. Але, вочевидь, там не мільйони, а мільярди. Бізнес намагається максимально згорнути свою діяльність у країні», - вважає економіст.

Нагадаємо, чистий відтік прямих іноземних інвестицій у першому кварталі цього року становив $543 млн, зокрема, в березні - $359 млн, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований приріст інвестицій обсягом $821 млн і $346 млн відповідно.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149