Високий рівень невизначеності і ризиків негативно впливають на інвестклімат України та на національну валюту. Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

«Я не впевнений, що ситуація з іноземними інвестиціями покращиться. Головні причини - високий рівень невизначеності і ризиків. Причому зараз ризики переважно не економічного характеру, а - об'єднані з можливістю військового втручання, дестабілізацією в деяких регіонах України, які були досить привабливими для іноземних інвесторів. Також це пов'язано з високим рівнем внутрішньої нестабільності та невпевненістю щодо майбутньої політики в умовах очікування виборів президента. Ситуація може змінитися лише після стабілізації ситуації, формування нової влади, після виборів», - пояснив він.

Крім того, Жаліло зазначив, що ці ж фактори впливають і на стан національної валюти. «Гривня, і це продемонстрували практичні коливання, дуже сильно залежить від тих факторів, про які ми щойно говорили. Причому Нацбанк тривалий час, більше місяця, зволікав з втручанням у грошове утворення. І навіть зараз мені складно стверджувати, що НБУ готовий до активної антиспекуляційної політику на валютному ринку. Наслідок цього - високий рівень нестабільності курсу. А враховуючи проблеми, пов'язані з невизначеністю перспектив східних регіонів України, можна сказати, що стабілізація ринку може бути тільки ситуативною», - підкреслив економічний експерт.

«Що ж стосується золотовалютних резервів, то Нацбанк останнім часом їх не витрачає. Вони на рівні більше 14 млрд. дол. Але говорити про те, достатні вони чи ні навряд чи можна, адже резерви не використовувалися як регуляторний інструмент. Зараз вони поповнені за рахунок першого траншу кредиту МВФ. Думаю, що найближчим часом це поповнення буде використане для проплати за зовнішніми запозиченнями - за газ, і для обслуговування виплати того ж МВФ. У перспективі золотовалютні резерви знову зменшаться», - резюмував він.

Нагадаємо, чистий відтік прямих іноземних інвестицій у першому кварталі цього року становив $543 млн, зокрема, в березні - $359 млн, тоді як за аналогічний період минулого року був зафіксований приріст інвестицій обсягом $821 млн і $346 млн відповідно.

Нагадаємо також, згідно з інформацією Нацбанку, з початку року золотовалютні резерви НБУ скоротилися на 30,3%, або на $ 6,19 млрд. На 1 травня золотовалютні резерви в іноземній валюті становили $12,420 млрд, резервна позиція в МВФ - $ 0,03 млн, спеціальні права запозичення - $28,5 млн, золото - $1,777 млрд.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

132