Окружний суд Тель-Авіва засудив колишнього прем'єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта до шести років тюремного ув'язнення за звинуваченням в отриманні хабарів у рамках розслідування у так званій справі Holyland.

Також Ольмерт засуджений до двох років ув'язнення умовно, штрафу на суму в мільйон шекелів (близько 290 тисяч доларів) і конфіскації майна на суму в 650 тисяч шекелів.

Це перший випадок в історії Ізраїлю, коли колишній прем'єр, а фактично екс-глава держави, засуджується до реального тюремного ув'язнення. При цьому Ольмерт став найбільш високопоставленим засудженим в Ізраїлі після екс-президента Моше Кацава, який восени 2011 року був засуджений до семи років позбавлення волі за зґвалтування, сексуальні домагання та низку інших злочинів.

Відкриваючи засідання, суддя Давид Розен різко розкритикував екс-прем'єра та інших фігурантів цієї резонансної справи. «Хабарник подібний зраднику - він руйнує основи нашого суспільства», - заявив суддя. Він також підкреслив, що «всі злочини, пов'язані з отриманням хабарів, є ганебними», а «народний обранець, що отримує хабара, підлягає більш тяжкому покаранню, ніж той, хто дає хабара».

Вирок колишньому прем'єру повністю відповідає вимогам прокуратури, в той час як вердикт іншим засудженим виявився м'якшим, ніж просило обвинувачення.

Будівельний підрядник Гілель Черні засуджений до 3,5 років тюремного ув'язнення і півтора року ув'язнення умовно. Крім цього, на нього накладено штраф у два млн шекелів. Суддя підкреслив, що пом'якшення вироку продиктоване особистими обставинами Черні.

Авігдор Кельнер, один із засновників компанії Holyland Park, засуджений до трьох років в'язниці і мільйона шекелів штрафу.

Меїр Рабін, посередник і помічник державного свідка Шмуеля Дахнера, засуджений до п'яти років тюремного ув'язнення і штрафу в розмірі 500 тисяч шекелів.

Урі Шитріт, колишній головний інженер муніципалітету Єрусалиму, засуджений до семи років тюремного ув'язнення. Шитріт також засуджений до двох років ув'язнення умовно і штрафу на суму в мільйон шекелів.

Еліезер Сімхайоф, депутат міськради від Єрусалиму ультрарелігійної партії ШАС, отримав 3,5 роки в'язниці та ще півтора року ув'язнення умовно. Також він засуджений до штрафу в 30 тисяч шекелів і конфіскації майна на суму 65 тисяч шекелів.

Дані Данкнер, колишній голова ради директорів банку «Апоалім», засуджений до трьох років тюремного ув'язнення і ще двох років умовно. При цьому у вироку зазначається, що злочини, скоєні Данкнером, не пов'язані безпосередньо зі справою Holyland.

Згідно із вироком, засуджені почнуть відбувати покарання з 1 вересня 2014 року.

Вирок Шуле Закен, колишній главі канцелярії Ольмерта, буде винесено 15 травня. Тоді ж стане відомо, чи затвердив суд угоду, укладену адвокатами Закен із прокуратурою. Вирок колишньому меру Єрусалима Урі Луполянскі і члену міськради Авраамові Файнеру буде оголошений на початку червня.

Ще до оголошення вироку представник екс-прем'єра Амір Дан розповсюдив заяву, в якій зазначив, що «сьогодні сумний день, коли буде винесено суворий вирок невинній людині на підставі помилкового вердикту». У ході засідання захист просив засудити екс-прем'єра до громадських робіт, передає ВВС. За словами представників Ольмерта, тепер захист має намір подати апеляцію до Верховного суду країни.

За матеріалами: «Эхо Москвы»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

203