«Газпром» виставив «Нафтогазу України» попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд.

Як повідомив у вівторок журналістам офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов, «Газпром» відправив офіційне повідомлення НАК «Нафтогаз України» про перехід на авансову оплату постачання газу згідно з пунктом 5.8 контракту від 2009 року».

«Виставлений попередній рахунок, виходячи з контрактного обсягу поставок, - 114 млн куб. м на добу. З урахуванням вихідних днів НАК «Нафтогаз України» повинен сплатити цей рахунок до 2 червня, і, починаючи з 3 червня, компанія отримуватиме газ для постачання споживачам України тільки в оплачених обсягах», - сказав він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

У перерахунку на місяць це становитиме 3,42 млрд кубометрів. А з розрахунку ціни в $486,5 за тисячу кубометрів - $1,66 млрд.

«Прострочений борг наразі ствновить $3,508 млрд, і ні в кого не може виникнути сумнівів, що це досить вагома й об'єктивна причина для застосування відповідного положення контракту про передоплату», - заявив представник «Газпрому».

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв доручив ВАТ «Газпром» перейти з Україною на авансову форму платежів за постачання газу з 13 травня.

НАК «Нафтогаз України» придбає у Національного банку України (НБУ) $2,16 млрд і до кінця травня погасить прострочений борг за постачання природного газу, накопичений перед російським ВАТ «Газпром» станом на кінець березня поточного року, що передбачено кредитною програмою stand by України і Міжнародного валютного фонду.

Програма передбачає, що після погашення боргу в $2,16 млрд до кінця поточного року «Нафтогаз» вже не накопичуватиме борги перед «Газпромом».

За даними «Газпрому», Україна не оплатила майже 10 млрд куб. м природного газу на суму 3,58 млрд дол.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова погасити всі борги перед РФ за газ, якщо його вартість буде встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

За результатами тристоронньої зустрічі 2 травня у Варшаві, Україна, Євросоюз і Росія дійшли згоди в питанні ціни на російський природний газ для Києва.

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» розпочали процедуру подання а суд позову до російського «Газпрому».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

151