Україні необхідно закачати в підземні сховища газу (ПСГ) ще 9 мільярдів кубометрів природного газу для нормального проходження осінньо-зимового періоду. Про це повідомив заступник глави «Газпрому» Віталій Маркелов.

«Ми спостерігаємо за підземним зберіганням, на сьогодні закачано близько 9 млрд. куб. м газу, за даними українських колег. Ми оцінюємо потребу для нормального проходження осінньо-зимового періоду України у приблизно 18,5 млрд куб. м, десь близько 9 млрд потрібно ще для закачування, щоб споживачі могли почуватися впевнено», - сказав Маркелов, повідомляє «УНІАН».

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв доручив ВАТ «Газпром» перейти з Україною на авансову форму платежів за постачання газу з 13 травня.

НАК «Нафтогаз України» придбає у Національного банку України (НБУ) $2,16 млрд і до кінця травня погасить прострочений борг за постачання природного газу, накопичений перед російським ВАТ «Газпром» станом на кінець березня поточного року, що передбачено кредитною програмою stand by України і Міжнародного валютного фонду.

Програма передбачає, що після погашення боргу в $2,16 млрд до кінця поточного року «Нафтогаз» вже не буде накопичувати борги перед «Газпромом».

Такі прогнози ґрунтуються на припущеннях, що продовжить діяти знижка в $100 за 1000 куб. м, передбачена «харківськими угодами» 2010 року в обмін на продовження терміну оренди бази Чорноморського флоту в Криму, від яких Росія відмовилася. МВФ зазначає, що Україна вже заявила про намір подати в арбітраж, відмовляючись платити названу Росією ціну в $485 за 1000 куб. м.

За даними «Газпрому», Україна не сплатила майже 10 млрд куб. м природного газу на суму 3,58 млрд дол.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова погасити всі борги перед РФ за газ, якщо його вартість буде встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

За результатами тристоронньої зустрічі 2 травня у Варшаві, Україна, Євросоюз і Росія дійшли згоди в питанні ціни на російський природний газ для Києва.

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» розпочали процедуру подання в суд позову до російського «Газпрому».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

126