Російська сторона готова обговорювати зниження ціни на газ для України у разі погашення боргів, заявив журналістам заступник міністра енергетики РФ Анатолій Яновський.

«Ми хочемо виконання контрактних зобов'язань. Ми говоримо, щоб обговорювати якийсь компроміс, необхідно погасити борги. Заплатите борги, тоді можемо про щось говорити», - сказав він, відповідаючи на запитання, чи готова Росія піти на зниження ціни газу для України.

Яновський нагадав, що знижка в $100 до ціни газу для України, яка діяла за угодою від січня 2009 року, була надана російським урядом згідно з Харківською угодою (у 2010 році. - Ред.) за перебування російського флоту в Криму після 2017 року, і надавалася знижка в рахунок сплати мита в російський бюджет.

«У цьому ж договорі була норма, що порядок обліку цих коштів мав бути відображений в документі, підписаному між російським Мінфіном і Мінфіном України. Незважаючи на те, що з 2010 року минуло чотири роки, ми неодноразово надсилали українській стороні документ, який був додатком (до Харківської угоди. - Ред.), який українська сторона так і не підписала, тобто вони ці кошти не враховували», - сказав заступник міністра енергетики РФ, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Він повідомив також, що Україна не виконала зобов'язань ні щодо обсягів закупівель газу, ні щодо оплати боргу, згідно з якими була надана друга знижка вже самим «Газпромом» до ціни, прописаної в контракті. У результаті цієї знижки ціна для України з 1 січня 2014 року становила $268,5 за тис. кубометрів газу і припинила свою дію 1 квітня 2014 року, оскільки «Нафтогаз України» не погасив борг за раніше поставлений газ.

«Тобто, Україна мала певні обсяги газу споживати і повинна була їх оплачувати. Жодна з цих умов не була виконана - ні щодо обсягів, ні щодо оплати», - підкреслив Яновський.

Як раніше повідомляв ForUm, за даними «Газпрому», борг України за газ зріс до $3,51 мільярда.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова протягом 10 днів погасити всі борги перед РФ за газ, якщо його вартість буде встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

За результатами тристоронньої зустрічі 2 травня у Варшаві, Україна, Євросоюз і Росія дійшли згоди в питанні ціни на російський природний газ для Києва.

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» почали процедуру подання в суд позову до російського «Газпрому».

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Київ не може здійснити РФ передоплату по 485 дол. за тисячу кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

207