Ніяких нових міжнародних зустрічей щодо ситуації в Україні не планується, збиратися в чотиристоронньому форматі безперспективно, заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров.

«Знову збиратися в чотиристоронньому форматі не перспективно, ми за те, щоб на цьому етапі, коли всі ключові гравці згодні з тим, що на женевській зустрічі 17 квітня були узгоджені основні принципи врегулювання в Україні, не повторювати пройдене, а розвинути ці принципи в практичні дії, які повинні зробити конфліктуючі сторони, - київська влада і ті, хто не згоден з її політикою, передусім - східні регіони України», - заявив глава російського дипвідомства.

«Чув заяву в.о. голови МЗС України Андрія Дещиці і заяву представника Білого дому Джея Карні про те, що треба зберігати переговори тільки в чотиристоронньому форматі, але повторю ще раз - без підключення опонентів режиму до прямої розмови щодо питань виходу із кризи нічого не вийде», - цитує «ИТАР-ТАСС».

За словами російського міністра, це визнали і держсекретар США Джон Керрі, і глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр, «які виступають за те, щоб перевести женевські принципи в русло прямого діалогу між українськими сторонами». «Ця ж логіка лежить в основі тієї ініціативи, так званої «дорожньої карти», яку після візиту в Москву висунув президент Швейцарії, чинний голова ОБСЄ Дідьє Буркхальтер. У ній розписуються кроки щодо організації національного діалогу між представниками Києва, південного сходу та інших регіонів України», - продовжив Лавров.

«Я чув, що київські керівники оголосили про початок якогось процесу консультацій з обласними адміністраціями, органами місцевого самоврядування стосоовно тексту змін до Конституції, внесених на основі «келійної» роботи, яку організували у Верховній Раді без залучення регіонів, - звернув увагу глава МЗС РФ. - Вони обіцяли опублікувати його два тижні тому, потім тиждень тому, а зараз запросили до роботи над текстом регіони, хоча, повторюю, тексту цих змін ніхто не бачив».

Як повідомляв ForUm, 5 травня міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що вважає за необхідне організувати нову зустріч у Женеві для обговорення шляхів деескалації ситуації в Україні.

Міністерство закордонних справ України позитивно оцінює ініціативу з проведення чергового раунду консультацій між сторонами «женевських домовленостей», проте щодо дати зустрічі ще тривають консультації.

8 травня, в.о. Президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов і прем'єр-міністр Яценюк заявили, що ініціюють проведення всеукраїнських круглих столів національної єдності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

115