Проведені референдуми про статус Донецької та Луганської областей не мають якихось правових наслідків, повідомили Forum'у у відділі взаємодії із ЗМІ секретаріату Центральної виборчої комісії.

Як пояснили в ЦВК, законодавча невизначеність кола суб'єктів процесу місцевого референдуму та їхніх прав, неврегульованість порядку утворення округів, дільниць і комісій місцевого референдуму, фінансового та матеріально-технічного забезпечення, гарантій діяльності офіційних спостерігачів, порядку проведення голосування та встановлення результатів місцевого референдуму нівелюють місцевий референдум як одну з форм безпосередньої демократії.

«Отже, всі дії, спрямовані на імітацію заходів з підготовки проведення місцевого референдуму в Донецькій та Луганській областях за неврегульованості Верховною Радою України організації та порядку його проведення, містять ознаки посягання на конституційний лад України та захоплення державної влади і не матимуть жодних правових наслідків», - підкреслили в Центрвиборчкомі.

Нагадаємо, в неділю, 11 травня, у Донецькій та Луганській областях пройшов референдум про статус регіонів, організований прихильниками федералізації.

Влада так званої Луганської народної республіки обіцяє оголосити результати референдуму і план подальших дій на всенародному мітингу в понеділок, 12 травня.

Голова Центральної виборчої комісії самопроголошеної Донецької народної республіки Роман Лягін не впевнений, що виборчкому найближчим часом вдасться сформувати офіційний підсумковий протокол референдуму, який пройшов у регіоні, і пропонує орієнтуватися на озвучені ним попередні підсумки - 89,07% за самостійність Донецької області.

Прес-служба Кремля повідомила, що в Москві з повагою ставляться до волевиявлення населення Донецької та Луганської областей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

170