Заклики кандидата в президенти України Сергія Тігіпка до мирного врегулювання конфліктних ситуацій в Україні потрапляють у миротворчий «тренд», який формується у суспільстві. Таку думку висловив голова Інституту глобальних стратегій, політолог Вадим Карасьов.

«Заклики до миру, риторика миру, зрозуміло, набагато краще, ніж риторика війни, протистояння. Тим більше, коли риторика миротворчості спостерігається в умовах якщо не війни, то «напіввійни, військових сутичок на південному сході України та в умовах серйозного протистояння», - зазначив Карасьов.

Щодо закликів Тігіпка припинити силове протистояння, Карасьов відзначив важливість цього тренда. «Коли заявляється про риторику миру - це дуже важливий тренд громадського, політичного і культурного життя». Політолог при цьому наголосив, що події в Одесі, на південному сході, окремі тривожні факти у Києві, в центральній Україні повинні змусити здригнутися суспільне життя в країні.

«Нам не потрібно ні протистояння, ні, тим більше, війна або громадянська війна. Нам потрібен мир як умова національного відродження. Риторика миру - це риторика, якою повинні бути стурбовані всі українські політики», - додав Карасьов.

Він відзначив заклики Тігіпка про національний діалог, залучення до діалогу духовенства, регіональних лідерів громадської думки і т.д. «Те, що сказав Тігіпко, що має бути проведено національний круглий стіл, про національний та громадський діалог - це свідчить про те, що цей тренд набирає сили», - підкреслив Карасьов.

У той же час він звернув увагу, що цей «круглий стіл» не повинен стати формальним заходом. «Важливо, щоб це була реальна дія. Для цього треба залучити нових лідерів, нових регіональних лідерів південного сходу», - додав політолог.

«Треба розуміти, що національні столи - це не протокольний захід. Вони потрібні не Заходу, вони потрібні в першу чергу нам самим», - сказав Карасьов.

Мирний пошук виходу з конфліктної ситуації, на його думку, має сприяти досягненню національної єдності, збереження національного суверенітету і нинішніх державних кордонів. «Без діалогу не досягти національної єдності, а національна єдність має бути пріоритетом номер один у суспільстві», - резюмував Карасьов.

Нагадаємо, серед заходів, які бачить кандидат у президенти України Сергій Тігіпко для переведення силового конфлікту в мирний діалог, було запропоновано залучення до дискусії регіональних еліт, а також духовенства, інтелігенції, лідерів громадської думки.

Після подій в Одесі 2 травня Сергій Тігіпко запропонував зупинити кровопролиття і відмовитися від силового варіанту вирішення конфліктних ситуацій на південному сході України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

329