Експертна тристороння зустріч України, Росії та ЄС щодо газу відбудеться у Брюсселі 12 травня. Про це заявив постпред Росії при ЄС Володимир Чижов.

«Щодо газу в Брюсселі 12 травня пройде зустріч експертів на технічному рівні, орієнтовно на рівні начальників департаментів», - сказав він. Мова піде про підготовку до міністерської зустрічі, дата якої ще остаточно не визначена.

«Сама міністерська зустріч з високою ймовірністю може відбутися 16 травня за участю голови Міненерго Олександра Новака, єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера та їхнього українського колеги Юрія Продана. Це може статися в Афінах, де 16 травня відбудеться неформальна зустріч міністрів енергетики Євросоюзу», - зазначив російський постпред, повідомляє РІА «Новости».

За його словами, щодо газової проблематики сьогодні можна виділити три основні напрями дискусії. «По-перше, це питання про оплату газу і повернення боргу, наявність якого не спростовує ніхто, навіть сама влада в Києві, яка оскаржує його суму. По-друге, це питання забезпечення Україною безперешкодного транзиту російського газу в країни ЄС, що, зокрема, включає проблему заповнення газосховищ на території України, звідки взимку у разі різкого підвищення попиту (в результаті похолодання) додаткові обсяги газу оперативно спрямовуються в Європу. Третє питання - це питання про альтернативне реверсне постачання газу до України з країн ЄС», - зазначив він.

Нагадаємо, за результатами тристоронньої зустрічі 2 травня у Варшаві, Україна, Євросоюз і Росія дійшли згоди в питанні ціни на російський природний газ для Києва.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

551