Постійний представник Росії при ЄС Володимир Чижов не виключив припинення постачання газу в Україну через борг і ситуацію в країні.

«Що стосується можливості припинення постачання газу в Україну, то з урахуванням непередбачуваності подій у цій країні я нічого не виключаю, якщо проблема газової заборгованості, яка становить близько 3,5 мільярди доларів, не буде вчасно врегульована», - сказав Чижов.

«Звідки вони візьмуть ці гроші? Ймовірно, з траншів МВФ - інших джерел на сьогодні не проглядається, оскільки Єврокомісія сама собою неплатоспроможна. Таким чином, під час обговорення проблем заборгованості за газ сьогодні обговорюється питання, чи можна використовувати на це кошти МВФ і чи вистачить їх», - підкреслив він. Що стосується розрахунку суми боргу, то, за словами російського представника, «це досить проста арифметична задачка, для третього класу», повідомляє РІА «Новости».

За його словами, ціна на рівні близько 485 доларів за тисячу кубометрів була зафіксована у 2009 році «в знаменитій угоді, яку підписав тодішній голова уряду РФ Володимир Путін і тодішній прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко у присутності тодішнього і нинішнього глави енергетичного відомства України Юрія Продана».

«Цю ціну ніхто не відміняв, але на неї були дві знижки», - нагадав Чижов. Він зазначив, що перша знижка в 100 доларів (на тисячу кубометрів) була дана у 2010 році, коли були підписані угоди щодо Чорноморського флоту. Причому ці угоди відносилися до періоду з 2017 по 2042 рік. «Як жест доброї волі знижку в 100 доларів російська сторона стала застосовувати не з 2017 року, а відразу з 2010 року», - підкреслив він.

«Друга знижка також у 100 доларів - це частина того пакета допомоги Україні, який був підписаний з президентом Віктором Януковичем наприкінці минулого року, що включав виділення Україні 15 мільярдів доларів, з яких три вже було перераховано. Ця знижка надавалася на щоквартальній основі, тобто з можливістю перегляду кожні три місяці. Умовою збереження знижки була своєчасна оплата газу за чинною ціною», - додав він.

«Юрій Продан погрожує оскаржити українські борги в арбітражі. Як я розумію їхню позицію, припинення дії другої знижки, яка була узгоджена з Януковичем, вони навіть не заперечують. Натомість Київ оскаржує припинення знижки за Харківськими угодами. Для них визнання необхідності скасування цієї знижки рівнозначно визнанню ситуації з Кримом. Тобто, за їхньою логікою, ми повинні продовжувати їм платити за базування Чорноморського флоту. Не можу виключити, що в цьому питанні ЄС може їх підтримати. Подивимося», - сказав російський постпред.

За його словами, це питання до кінця травня буде розглянуто на двох тристоронніх зустрічах щодо газу за участю глав міністерств енергетики Росії та України, а також єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера.

Нагадаємо, Росія з червня вводить режим передоплати за постачання газу для України.

Як раніше повідомляв ForUm, за даними «Газпрому», борг України за газ зріс до $3,51 мільярда.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна готова протягом 10 днів погасити всі борги перед РФ за газ, якщо його вартість буде встановлена на рівні 268,5 доларів за тисячу кубометрів.

За результатами тристоронньої зустрічі 2 травня у Варшаві, Україна, Євросоюз і Росія дійшли згоди в питанні ціни на російський природний газ для Києва.

Уряд України і НАК «Нафтогаз України» розпочали процедуру подання до суду позову до російського «Газпрому».

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявив, що Київ не може зробити РФ передоплату за 485 дол. за тисячу кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

651