НАТО не чекає нової світової війни через конфлікт в Україні, але агресивна політика Росії повинна зупинити процес демілітаризації в країнах Альянсу.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв'ю польському телеканалу TVN24 Biznes i Swiat.

«Ні, це дві абсолютно діаметральні справи», - сказав він, відповідаючи на запитання, чи може ситуація в Україні спровокувати світову війну, як це мало місце після регіонального конфлікту Австрії та Сербії в 1914 році.

«Те, що ми бачимо, це спроби Росії змінити карти безпеки Європи. Це вперше після Другої світової війни, коли країна силою забирає територію іншої країни», - зазначив він, повідомляє «УНІАН».

За словами Расмуссена, дії росіян створюють абсолютно нову ситуацію в Європі, і західні держави мають відповідним чином на неї відреагувати.

Генсек НАТО зазначив, що РФ нарощує свою збройну міць, тоді як країни Заходу зменшують витрати на озброєння.

«Останні роки ми бачили значне зменшення оборонних бюджетів деякими країнами - членами НАТО. Деякі з них зменшили витрати на оборону на більш ніж 40%, у той час як Росія збільшила на 30%. Не можемо далі роззброюватися тоді, коли Росія озброюється і розмахує шаблею біля наших кордонів», - сказав Расмуссен.

Нагадаємо, в ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% виборців півострова підтримали його приєднання до Росії.

18 березня Росія, представники невизнаної Республіки Крим і Севастополя підписали договір про входження півострова до складу РФ.

20 березня Держдума РФ ухвалила рішення про входження Криму до складу РФ. 21 березня аналогічне рішення ухвалила Рада Федерації Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197