Європейський Союз вітає заяви президента Росії Володимира Путіна щодо важливості українських президентських виборів, його заклик до проросійських активістів на сході України не проводити референдум і відведення військ від кордону з Україною, але хоче, щоб після слів настали реальні дії.

Про це заявила Майя Косьянчич, речник Верховного представника ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Кетрін Ештон.

«Ми взяли до відома заяву президента Путіна щодо українських президентських виборів 25 травня, його заклик про перенесення референдуму у східній частині України та його оголошення про відведення російських військ від кордонів України. Це крок, який допоможе деескалації ситуації, і, звичайно, ми уважно стежитимемо за розвитком подій на місцях, щоб переконатися, що за словами йдуть дії», - сказала Косьянчич на брифінгу в Єврокомісії, передає «УНІАН».

Вона зазначила, що ЄС вважає важливим проведення в Україні вільних і справедливих президентських виборів, щоб «український народ сам вибрав своє майбутнє і щоб він міг це зробити в стабільній та ненасильницькій атмосфері».

Косьянчич також заявила, що ЄС вважає референдум на сході України незаконним, і він не повинен відбутися ні 11 травня, ні пізніше.

Нагадаємо, 7 травня в Москві президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія забрала свої війська від кордону з Україною, і зараз вони перебувають там, де проходять регулярні навчання, на полігоні. Путін додав, що цей факт можна легко перевірити за допомогою сучасних засобів розвідки, в тому числі з космосу.

Міністерство оборони США не підтверджує дані про те, що російські війська відійшли від кордону з Україною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

386