Виконувач обов'язків Президента України, спікер Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон України № 1223-VII «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою». Про це повідомляє прес-служба в.о. глави держави.

Зазначимо, 17 квітня 2014 року Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 0921 «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою».

Закон визначає статус осіб, депортованих за національною ознакою, встановлює гарантії держави щодо відновлення їхніх прав, принципи державної політики та повноваження органів державної влади, органів місцевого самоврядування щодо відновлення прав цих осіб, передає «РБК-Україна».

Встановлюється також, що депортованою особою визнаються такі громадяни України:

- представники кримськотатарського народу, представники інших національностей (громадян колишнього СРСР), які були насильницьки переселені за національною ознакою на спецпоселення згідно з рішенням органів державної влади колишнього СРСР або союзних республік з місць постійного проживання, що є територією сучасної України;

- особи (громадяни колишнього СРСР), які були примусово спрямовані на спецпоселення до членів своїх сімей після закінчення військової служби, повернення з евакуації, відбуття примусових робіт, покарання тощо;

- особи (громадяни колишнього СРСР), які на момент депортацій перебували за межами місць постійного проживання (на військовій службі, в евакуації, на примусових роботах, у місцях позбавлення волі тощо), але на які згодом були поширені обмеження прав та свобод за національною ознакою, у тому числі заборона на повернення і проживання в місцях постійного проживання;

- особи, які народилися в сім'ях депортованих осіб до моменту їх повернення в місця постійного проживання, але не пізніше набуття цим законом чинності.

Закон містить також норму, згідно з якою надання і позбавлення статусу депортованої особи здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері відновлення прав депортованих осіб, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

173