Міністерство природних ресурсів та екології РФ розробило проект постанови, згідно з яким всі державні природні заповідники Криму, а також природні заповідники та національні парки переходять у відання російського відомства. Йдеться про Кримський, Ялтинський, Опукський, Карадазький та Казантипський природні заповідники.

Крім того, Мінприроди РФ можуть передати заповідники «Мис Мартьян» і національний парк «Чарівна гавань», повідомляють «Известия».

З природних заказників російське відомство може отримати «Хапхальский», «Каркінітський», «Арабатський», Байдарський», «Астанинські плавні», «Аю-Даг», «Великий каньйон Криму», «Бухта Козача», «Гірський карст Криму», «Канака», «Камінський каньйон». А також заказники «Мис Айя», «Мис Фіолент», «Новий Світ», «Плакуча скеля», «Урочище Карабі-Яйла», «Урочище Куболач».

Загальна площа охоронюваних природних територій у Криму становить 155 тис. га, це близько 5,7% від загальної площі півострова.

До приєднання до Росії, залежно від своєї специфіки, заповідники, нацпарки і заказники підпорядковувалися або Національній академії наук України, або Мінприроди України, або Міносвіти України.

Після анексії півострова заповідники були передані Республіканському комітету АРК з лісового та мисливського господарства, і керівники національних парків очікували, що до 2015 року (закінчення терміну перехідного періоду) їх визначать під федеральне управління. Зараз кримським заповідникам і паркам заборонено брати плату за екскурсії за рішенням місцевої влади.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238