На Лісовому масиві столиці сталася НП «локального масштабу». Уже вкотре невідомими була розбита меморіальна дошка пам'яті радянського маршала Жукова, яка встановлена на стіні житлового будинку за адресою вулиця Маршала Жукова, 15/13. Про що й надійшло звернення в міліцію від місцевого начальника ЖЕК.

 
 
Безумовно, ставлення до згаданого історичного персонажу в Україні вкрай неоднозначне. Для прорадянськи налаштованих громадян - це один із символів боротьби з німецьким нацизмом, «маршал Перемоги». А для нащадків сотень тисяч українців - місцевих жителів, ім'я цієї людини асоціюється з жахливими репресіями проти населення окупованих територій». Зокрема - з колосальними втратами серед мобілізованих цивільних осіб, кинутих Жуковим практично беззбройними на форсування Дніпра й утоплених у ньому.
 
 
Але, як би не було, і ті, хто шанує Жукова, і ті, хто його не сприймає, - це наші співгромадяни, які мають свою точку зору і своє право на неї. І, якщо ми прагнемо до інтеграції в цивілізовану Європу, то й вирішувати такі суперечності потрібно по-європейськи, а не уподібнюватися варварам, використовуючи їхні методи.
 
 
Інцидент зі знищенням пам'ятної дошки, що повторюється з року в рік, довго чекав свого вирішення. І ось, нарешті, з'явилася цілком розумна пропозиція. У зв'язку зі сформованою ситуацією, в Деснянську РДА звернувся відомий у районі громадський діяч і меценат Геннадій Виходцев, керівник Соціального центру «Перспектива». Він пропонує провести референдум для мешканців Лісового масиву, щоб остаточно з'ясувати ставлення і настрій громадян щодо цього питання. І, на цій підставі, прийняти подальше рішення про відновлення знищеної меморіальної дошки, або про остаточний її демонтаж у зв'язку з перейменуванням вулиці Жукова.
 
 
Цей прецедент, у разі його успішної реалізації, допоможе місцевим громадам по всій країні вирішувати подібні проблеми конструктивним способом і знизити градус суспільної напруги, який нам сьогодні зовсім ні до чого.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

232