Європейський Союз готовий до нової зустрічі у форматі ЄС-США-Україна-Росія для пошуку шляхів деескалації ситуації в Україні, але водночас готовий запровадити нові санкції проти Росії у разі відсутності деескалації української кризи.

Про це заявив президент Європейської Ради Герман ван Ромпей на прес-конференції після саміту ЄС-Японія.

«Ми відкриті ідеї проведення Женеви-2. Ми працюватимемо з колегами щодо можливості проведення такої зустрічі. І ми працюємо над встановленням стабільності в Україні через підтримку потрібних політичних та економічних реформ. І ми стежимо за ситуацією в Україні погодинно, і те, що відбувається, є приводом для серйозної стурбованості», - сказав Ромпей, повідомляє «УНІАН».

Він заявив, що Росія не виконала вимоги Женевської декларації у плані сприяння деескалації ситуації в Україні.

«Через відсутність деескалації ЄС запровадив санкції у вигляді заборони на в'їзд і заморожування активів 48 осіб. Японія також заборонила в'їзд більш ніж 20 особам із Росії. І ми погодилися в Раді ЄС, що подальші кроки щодо дестабілізації України призведуть до додаткових далекосяжних наслідків для наших відносин у широких галузях економіки. Єврокомісія вже проводить підготовчу роботу. Ми готові вдатися до цих рішень, якщо в цьому буде необхідність», - зазначив Ромпей.

Як раніше повідомляв ForUm, у понеділок, 5 травня, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що вважає за необхідне організувати нову зустріч у Женеві для обговорення шляхів деескалації ситуації в Україні.

Міністерство закордонних справ України позитивно оцінює ініціативу з проведення чергового раунду консультацій між сторонами «женевських домовленостей», проте стосовно дати зустрічі ще тривають консультації.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

334