Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський вважає, що термін повноважень новообраного на позачергових виборах президента має становити 5 років. Про це він сказав в інтерв'ю інтернет-виданню «Левый Берег».

Охендовський нагадав, що в разі дострокових виборів депутата місцевої ради або голови міської ради новопризначені на ці посади особи працюють лише до наступних чергових місцевих виборів, і назвав такий підхід абсолютно виправданим.

Разом із тим, на його думку, термін повноважень обраних на загальнонаціональних виборах державних осіб (президента або депутатів Верховної Ради) має бути повноцінним.

«У 2007 році, як ми пам'ятаємо, Рада була обрана на позачергових виборах, але отримала п'ятирічний термін повноважень. І президент, який буде обраний у 2014 році, мав би отримати - відповідно до ч. 1 ст. 103 Конституції - п'ятирічні повноваження», - сказав він.

При цьому Охендовський наголосив, що необхідно буде вирішити питання про застосовність пункту 16 перехідних положень Конституції, якими передбачено проведення чергових президентських виборів в останню неділю березня 2015 року.

Пункт 16 розділу ХV «Перехідні положення» Конституції пов'язаний з відновленням положень Конституції України в редакції від 28 червня 1996 року за рішенням Конституційного Суду від 30 вересня 2010 року, однак 21 лютого парламент відновив дію Основного закону в редакції 2004 року.

Разом із тим Охендовський відмовився прогнозувати рішення КС щодо терміну повноважень новообраного Президента.

Як повідомляло агентство, 101 депутат Ради просить КС роз'яснити термін роботи новообраного президента на своєму посту і встановлення дати наступних президентських виборів (30 березня 2015 року або 25 березня 2018 року).

Згідно зі ст. 103 Конституції, президент обирається терміном на 5 років, а чергові вибори проводяться в останню неділю березня п'ятого року його повноважень.

Позачергові президентські вибори призначені на 25 травня у зв'язку з самоусуненням Віктора Януковича від займаної ним посади.

Нагадаємо, чергові вибори президента мали би відбутися 30 березня 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169