Північноатлантичний альянс розгляне питання про розміщення своїх військ у Східній Європі на постійній основі у зв'язку з посиленням напруженості між Росією та Україною. Про це повідомив головнокомандувач збройних сил НАТО генерал Філіп Брідлав.

Нині у Східній Європі, включаючи країни Балтії, Польщу і Румунію, розміщені війська НАТО, що працюють на короткостроковій основі ротації, але ця практика має закінчитися до кінця цього року.

Відповідаючи на запитання, чи потрібно НАТО вивчити можливість постійного розміщення військових контингентів у Східній Європі, генерал ВПС США Брідлав заявив: «Думаю, нам доведеться розглянути це питання. Ми винесемо його на обговорення лідерів наших країн і подивимося, до чого це призведе».

Саміт лідерів НАТО пройде в Уельсі на початку вересня. Під час підготовки до цього саміту військовим командирам НАТО, міністрам оборони та закордонних справ доведеться обговорити «важкі питання» про те, чи є присутність НАТО в Європі адекватною, повідомив Брідлав на прес-конференції в Оттаві.

«Нам потрібно оцінити нашу здатність до реагування, боєготовність, розміщення наших сил, щоб ми могли працювати в цій новій парадигмі, яку нам продемонстрували у Криму, а тепер і біля східних кордонів України», - сказав він.

«Ми вживаємо заходів, які дуже легко визначити як оборонні за своєю природою. Вони спрямовані на те, щоб заспокоїти членів альянсу, а не на провокування Росії, і ми говоримо про це на кожному рівні», - сказав він.

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс готовий ще більше посилити свою присутність на Сході Європи.

НАТО після двох десятиліть спроб побудувати партнерські відносини з Росією тепер вважає за необхідне почати розглядати Москву як суперника.

З 1 травня НАТО втричі збільшив кількість винищувачів для захисту Прибалтики.

Між тим, командувач збройних сил НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав вважає, що Росія не вводитиме війська на українську територію. Також він вважає, що Росія використовує механізм створення зони «замороженого конфлікту»для того, щоб не допустити ту чи іншу країну на Сході Європи на зближення із Заходом. Тим не менш, «політика Росії не вплине на рішення НАТО щодо подальшого розширення Північноатлантичного альянсу», - заявив Расмуссен.

Також у НАТО назвали помилковими твердження Росії про те, що альянс намагався змусити Україну вступити до своїх лав.

За матеріалами: «Голос Америки»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

225