Фінляндія визнана найкращою країною світу для матерів і дітей. Вже другий рік поспіль очолює рейтинг міжнародної громадської організації «Врятуйте дітей», складений на основі даних про 178 держав.

Оцінка проводилася за п'ятьма основними категоріями - стан здоров'я матерів, ризик ранньої смерті у дітей, рівень освіти, рівень доходів у країні та політичне становище жінок. В жодній із них Фінляндія не зайняла найвищу сходинку, проте стала єдиною країною, яка потрапила до числа 15 кращих у всіх категоріях.

Одним із головних чинників, який враховувався в рейтингу, став рівень смертності. У Фінляндії він один із найнижчих на планеті: тут лише одна дитина із 345 не доживає до п'яти років. Найнижчий рівень зафіксований у Норвегії - один із 357 дітей, передає «ИТАР-ТАСС».

Хороші умови для материнства також у Швеції, Ісландії, Нідерландах і Данії - ці країни йдуть в рейтингу слідом за Фінляндією.

Останніми виявилися африканські держави південніші від Сахари, замикає рейтинг Сомалі. Тут смертність дуже висока: через важкі умови життя в країні кожна сьома дитина не доживає до п'яти років. Саме вони продовжують залишатися однією з найбільш численних груп біженців. Наприкінці 2013 року у Фінляндії мешкало до 8 тис. сомалійців, при цьому щороку кілька сотень звертаються в міграційну службу країни, щоб отримати статус біженця.
В організації зазначають, що у регіонах, де відбуваються військові конфлікти або трапляються природні катаклізми, найбільш вразливими категоріями є саме жінки і діти: ризик передчасної смерті для них зростає в 14 разів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252