Народний депутат України Олег Царьов заявляє, що найближчою метою протестних рухів на сході України відтепер є «незалежність і суверенітет Луганської та Донецької республік», які будуть створені за результатами референдуму 11 травня. А кінцевою - нове державне формування.

«До останнього часу ми закликали Київ до діалогу і переговорів з південним сходом, - йдеться в заяві. - До того моменту, поки для діалогу зберігався «коридор можливостей». Але тепер, після 2 травня, після «Одеської Хатині», цей коридор зник. «Одесу не пробачимо!», - скандують люди по всіх містах південного сходу, і це - правда. Таке не можна ні забути, ні пробачити. Особливо якщо врахувати цинічну й аморальну позицію незаконного київського режиму, який спробував звинуватити у підпалі одеського Будинку профспілок тих, хто там згорів живцем або був убитий бойовиками «Правого сектору».

Продовжуючи тему переговорів, Царьов не відкидає їх можливості, але заявляє, що тепер черга Києва пропонувати домовитися, а лідери протестних рухів «подумають, треба їм це чи ні». «У вогні «Одеської Хатині» згоріла стара Україна - та, якою ми знали її більше 20 років, - підкреслює він. - Тепер усе по-іншому. І наше ставлення до загальноукраїнських процесів - інше. Ми закликали Київ до переговорів, сподіваючись зберегти країну. Більше не будемо закликати. Нехай тепер незаконний київський режим закликає нас до переговорів, а ми подумаємо, треба нам це чи ні», пише «Аіф».

Кінцевою метою протестних рухів він називає нове державне формування - Новоросію. «Ми визначилися з нашою спільною метою. Це - незалежність та суверенітет, - продовжує Царьов.- Спочатку - вже 11 травня - Донецької і Луганської республік. А потім - ми віримо в це - усіх інших областей південного сходу, тобто всієї Новоросії. Потім, після того, як південно-східні регіони, які побажали приєднатися до Донецької та Луганської республік, проголосять свою незалежність, ми заснуємо незалежну суверенну Федерацію Південно-Східних Республік - Новоросію».

Царьов вважає, що міжнародні посередники, які висловлять бажання взяти участь у переговорах для деескалації конфлікту на сході України, повинні відразу визнати «самостійний політичний суб'єкт Новоросію». «Якщо ж міжнародні посередники захочуть влаштувати переговори щодо «української проблематики», то вони повинні прийняти таке: те, що відбувається зараз на південному сході - це вже не «внутрішньоукраїнський конфлікт», - заявляє він. - Це конфлікт між злочинним режимом у Києві з одного боку, і новим федеративною державою - Новоросією! І на будь-яких переговорах з врегулювання ми будемо самостійною стороною, самостійним політичним суб'єктом. Визнання цього факту буде неодмінною умовою для початку будь-яких переговорів».

Царьов також закликав «самовизначитися» центральні і західні регіони України, щоб потім мати можливість домовитися про спільне життя в рамках однієї держави». «При цьому ми продовжуємо сподіватися на розсудливу більшість центральної і західної України, - заявляє він. - Вони повинні піти нашим шляхом і самовизначитися на регіональному рівні. А потім ми можемо спробувати домовитися про спільне життя в рамках однієї держави - чи то федерації або конфедерації».

Нардеп пояснив, чому для жителів Донбасу референдум настільки важливий, що ми готові за нього воювати». «Тому що для нас референдум - це санітарний кордон проти коричневої чуми XXI століття - неонацизму, - що наповзає на нас із Заходу».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

329