Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр запропонував план з п'яти пунктів для врегулювання кризи в Україні, зокрема шляхом посилення посередницької ролі ОБСЄ і проведення другої зустрічі «четвірки» (ЄС, США, Росії та України). Про це він написав у статті, опублікованій у вівторок в газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«На сьогодні на мою думку, в першу чергу є важливими наступні п'ять кроків», - зазначив дипломат.

По-перше, Штайнмайєр пропонує провести другий раунд чотиристоронніх переговорів щодо України. «Це було б потужним політичним сигналом того, що всі чотири сторони зустрічі в Женеві визнають домовленості і хочуть втілювати їх у життя», - вважає він.

По-друге, глава німецького МЗС наголосив на важливості проведення намічених на 25 травня президентських виборів в Україні, які «демократичним способом узаконять владу нового українського керівництва і сприятимуть стабілізації політичної та економічної ситуації в країні», повідомляє «Укрінформ».

По-третє, на думку Штайнмайєра, важливим є посилення посередницької ролі ОБСЄ, зокрема шляхом проведення за сприяння організації «круглих столів» та конференцій на національному, регіональному та місцевому рівнях.

По-четверте, наголосив німецький дипломат, потрібно вести дискусію щодо конституційної реформи в Україні шляхом залучення представників усіх регіонів країни й особливо громадськості.

Не в останню чергу, за словами політика, необхідно збільшити зусилля, спрямовані на «роззброєння недержавних угруповань і звільнення громадських будівель».

Штайнмайєр також вкотре наголосив, що варіант врегулювання конфлікту в Україні військовими методами не розглядається.

Нагадаємо, на чотиристоронній зустрічі в Женеві ЄС-РФ-США-Україна було прийнято угоду про те, що всі сторони в Україні повинні утримуватися від насильницьких дій, залякувань і провокацій, всі озброєні групи повинні бути роззброєні, всі незаконно зайняті будівлі повинні бути повернуті їхнім власникам.

У понеділок, 5 травня, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр заявив, що вважає за необхідне організувати нову зустріч у Женеві для обговорення шляхів деескалації ситуації в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

240