Після трьох місяців істотної емоційної напруги вкладників, у квітні поточного року ситуація з відтоком коштів із депозитних рахунків громадян стабілізувалася практично по всій Україні, повідомляється на офіційному сайті НБУ.

Так, за даними регулятора, з початку місяця станом на 29 квітня спостерігається приріст депозитів фізичних осіб у Вінницькій, Житомирській, Київській, Рівненській, Сумській, Херсонській та Хмельницькій областях (до 1,5% приросту).

«У більшості регіонів України відтік коштів з депозитних рахунків громадян спостерігається в межах статистичної похибки. Значно скоротився темп відтоку вкладів у Закарпатській, Запорізькій, Миколаївській, Тернопільській областях (близько мінус 1,5%). Враховуючи суспільно-політичну нестабільність, складною ситуація на депозитному ринку залишається у східних областях країни, де триває відтік коштів з депозитних рахунків громадян: у Донецькій, Луганській і Харківській областях: -4,6%, -4,4% і -4,0% з початку квітня відповідно», - йдеться в повідомленні.

Також у НБУ зазначили, що з початку року гостро проблема відтоку вкладів з'явилася у регіонах з надмірно емоційним соціально-політичним тлом. Найбільший відтік спостерігався в східних областях та Автономній республіці Крим. Так, станом на 29 квітня в АРК депозити скоротилися на 41%, у Луганській та Донецькій областях - на 21% і 19% відповідно. На противагу цим регіонам динаміка відтоку вкладів у більшості областей була значно нижчою - на рівні 10-13%. Це такі області, як Волинська, Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Кіровоградська, Полтавська, Чернігівська, Львівська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська та Чернівецька.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

835