Міжнародний валютний фонд має намір до початку жовтня рекомендувати уряду України скасувати пільги для аграріїв зі сплати податку на додану вартість і перевести їх на звичайний режим сплати цього податку. Про це йдеться в спеціальній доповіді МВФ щодо України, розміщеній на сайті організації.

«Після дискусій з урядом і приватним сектором, ми запропонуємо реформувати процес стягнення ПДВ в аграрній сфері і встановити для аграріїв звичайний режим сплати податку», - йдеться в доповіді.

Як очікується, таку пропозицію зроблено наприкінці вересня в рамках регулярної оцінки економіки України, яка проводитиметься протягом усього 2014 року, починаючи з кінця травня, повідомляє «УНІАН».

Раніше у Фонді зазначали, що скасування пільг зі сплати ПДВ для експортерів зерна дозволить акумулювати до бюджету до 0,3% ВВП. У той же час, глава Мінагропроду Ігор Швайка в середині квітня стверджував, що у державному бюджеті України на 2015 рік буде збережено режим спеціального оподаткування на додану вартість для аграріїв.

Самі аграрії неодноразово виступали з вимогою відмовитися від ідеї внесення будь-яких змін у Податковий кодекс щодо спецрежиму оподаткування. За підрахунками аграрних асоціацій, якщо уряд ухвалить рішення про скасування податкових пільг для сільгоспвиробників, то їхні втрати становитимуть 19 млрд грн.

Нагадаємо, режим пільгового оподаткування для сільгоспвиробників діє в Україні з 1998 року. Він включає в себе фіксований сільгоспподаток, акумуляцію сільськогосподарськими підприємствами коштів ПДВ, а також підтримку тваринницьких господарств за рахунок перерахування ПДВ переробних компаній.

МВФ є ключовим кредитором України. В ніч на 1 травня Рада директорів МВФ схвалила дворічну програму кредитування економіки України загальним обсягом 17 млрд дол., з яких 7,4 млрд дол. можуть надійти в Україну вже цього року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256