Курс гривні до долара на рівні 10,5-11,0 грн/дол. є економічно обґрунтованим, але можливе подальше знецінення гривні до рівня 12-13 грн/дол. за нових зовнішніх потрясінь. Про це йдеться у програмі «стенд-бай» Міжнародного валютного фонду для України, схваленій керівництвом Фонду 30 квітня й опублікованій на офіційному сайті МВФ.

У документі наголошується, що стандартні кількісні методи оцінки на базі ефективної відсоткової ставки дають підставу вважати, що гривня рухається до свого фундаментально обґрунтованого курсу.

«Результати аналізу за трьома підходами означають, що курс гривні на рівні 10,5-11,0 грн/дол. досить близький до фундаментального», - йдеться в документі.

У той же час, фонд не виключає подальшого знецінення гривні до рівня 12-13 грн/дол. за нових зовнішніх потрясінь, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Нові зовнішні потрясіння, в тому числі зміна цін на імпортний газ або у торговельних відносинах з Росією та ЄС, можуть змінити дефіцит поточного рахунку (платіжного балансу. - Ред.), що лежить в основі, і пересунути цю оцінку до рівня 12-13 грн/дол.», - наголошується в документі.

Як раніше повідомляв ForUm, Виконавча рада Міжнародного валютного фонду (МВФ) схвалила дворічну кредитну Угоду stand-by для України у розмірі SDR 10,976 ($17,01 млрд) для підтримки економічної програми влади щодо відновлення макроекономічної стабільності і відновлення економічного зростання.

Міжнародний валютний фонд готовий переглянути узгоджену програму допомоги Україні.

МВФ очікує, що реальний валовий внутрішній продукт України скоротиться на 5% у 2014 році на тлі слабкої довіри з боку інвесторів і споживачів, проте у середньостроковій перспективі економічні показники України поліпшуватимуться.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

469