Історики вважають, що в Україні потрібно змінити формат святкування Дня Перемоги. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції висловив завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії НАН д.і.н. Олександр Лисенко.

«Хочу запевнити, що вчені не підривають суті пам'яті про війну, уособленої у цьому святі. Майже 7 млн українців воювали у складі Червоної армії і жодна людина не може сказати про те, щоб позбавити цих людей свята. Мова йде про те, що ми повернулися до людей, які робили цю перемогу. Ми повинні олюднити свято перемоги. Повернути людям пам'ять про всіх учасників війни. Не можна, щоб правда генерала була домінуючою, а правда окопного солдата або військовополоненого, або остарбайтера залишилася десь на периферії. Це має бути правда усіх людей», - заявив експерт.

На думку історика, не існує єдиної правди про війну. «Це дійсно міф. Образно висловлюючись, війна - це сукупність правд усіх її учасників. Доти, поки ми не розберемося в цій калейдоскопічній, мозаїчній картині, поки ми не навчимося репрезентувати її в цілому і повністю, ми влаштовуватимемо урочисті церемоніали, а наступного дня будемо забувати про ветеранів, про яких тільки нещодавно так кричали, забувати про їхні долі, про їхніх дітей, про дітей війни, про могили, пам'ятники тощо», - підкреслив він.

Лисенко зазначив, що ніхто не збирається дереконструювати свято, а йдеться тільки про зміну формату, про зміну його наповнення.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309