Президент Росії Володимир Путін підписав указ про нагородження орденами і медалями значної групи співробітників російських ЗМІ. Державні нагороди вони отримають «за об'єктивність під час висвітлення подій у Криму». Про це пише газета «Ведомости».

Указ № 269 «Про нагородження державними нагородами РФ» був підписаний ще 22 квітня, але публічно про нього не повідомлялося.

У розділі «Документи» на офіційному сайті президента під № 268 значиться указ від 21 квітня про реабілітацію репресованих народів Криму, а потім відразу йде указ № 270 від 22 квітня про деякі кадрові питання у Держнаркоконтролі. Це означає, що указ № 269 знаходиться «не в публічному доступі», роз'яснили в прес-службі президента РФ.

Згідно з указом, працівники ЗМІ нагороджені за високий професіоналізм та об'єктивність у висвітленні подій в Республіці Крим», розповіла виданню людина, яка бачила цей документ. За його словами, всього нагороджено більше 300 осіб, у тому числі близько 90 кореспондентів. Масштаб нагороджень безпрецедентний, каже чиновник: наприклад, після подій 2008 року в Південній Осетії тодішній президент Дмитро Медведєв нагородив лише 11 журналістів.

Близько сотні нагороджених представляють ВГТРК, більше 60 - «Перший канал», по кілька десятків - телеканали НТВ, Russia Тoday і холдинг Life News. Співробітників телеканалу «Дождь» і радіостанції «Эхо Москвы» у списку заохочених немає.

Найвище оцінені заслуги гендиректора НТВ Володимира Кулистікова, який отримав орден «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня. Того ж ордена, але IV ступеня удостоєні керівники Роскомнагляду Олександр Жаров і ФГУП «Російська телевізійна і радіомовна мережа» Андрій Романченко, перший заступник гендиректора ВДТРК Антон Златопольський, головний редактор агентства «Росія сьогодні» Маргарита Симоньян і головний редактор «Комсомольської правди» Володимир Сунгоркін. Телеведучий Володимир Соловйов нагороджений орденом Олександра Невського. Орден пошани дістався гендиректору холдингу Life News Араму Габрелянову, першому заступникові гендиректора ИТАР-ТАСС Михайлу Гусману і головному редактору служби інформації НТВ Тетяні Мітковій, орден Дружби - ведучим телеканалу «Росія» Андрію Кондрашову та Ернесту Мацкявичусу.

Дві великі групи співробітників ЗМІ нагороджені медалями ордена «За заслуги перед Вітчизною». Кілька журналістів отримали медаль «За відвагу».

Нагадаємо, в ході референдуму про статус Криму, який відбувся 16 березня, 96,77% виборців півострова підтримали його приєднання до Росії.

21 березня невизнана Республіка Крим увійшла до складу Росії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

524