В Одесу для забезпечення правопорядку прибув спецпідрозділ Національної гвардії України «Київ-1». Про це повідомляє Управління зв'язків з громадськістю Міністерства внутрішніх справ України з посиланням на главу відомства Арсена Авакова.

За словами міністра, спецпідрозділ очолюють одесити.

«Ці підрозділи сформовані з кращих фахівців-добровольців і патріотів», - наголосив Аваков.

Як раніше повідомляв ForUm, протистояння в Одесі почалося 2 травня після того, як на Олександрівському проспекті зібралася група проросійських активістів (багато з них - у масках та з битами), які зупинили марш «За єдину Україну». Почалася бійка, що поширилася на сусідні вулиці.

Перший загиблий з числа проукраїнських мітингувальників помер від кульових поранень, завданих з автоматичної зброї. Обидві сторони активно зводили барикади зі сміттєвих контейнерів і парканів, закидали опонентів бруківкою, «коктейлями Молотова». Після цього епіцентр подій перемістився на Куликове поле, де було встановлено наметове містечко антимайдану. Прихильники федералізації сховалися в Будинку профспілок, з даху періодично летіли «коктейлі Молотова». Після цього в будівлі почалася пожежа.

Пожежна машина, за даними очевидців, приїхала через півгодини. Проукраїнські активісти, які весь цей час залишалися зовні, намагалися допомогти вибратися проросійським активістам, які забарикадувалися всередині.

Станом на ранок 3 травня, внаслідок сутичок і пожежі в Будинку профспілок на Куликовому полі Одеси загинуло 42 людини, 125 - отримали тілесні ушкодження й госпіталізовані. Серед постраждалих - 21 міліціонер.

Затримано 160 найбільш активних учасників масових заворушень.

Начальника ГУ МВС України в Одеській області Петра Луцюка звільнили із займаної посади. 4 травня на цю посаду призначено генерал-майора міліції Івана Катеринчука.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

355