Всеукраїнський референдум з організаційної точки зору можна провести 15 червня, але тільки після ухваленої відповідно до Конституції України постанови Верховної Ради, вважає заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера.

На прес-конференції в середу він пояснив, що згідно із Конституцією всеукраїнський референдум може ініціювати або призначити Президент України, але не виконувач обов'язків. Також його може призначити Верховна Рада, але тільки «щодо питання про територію України».

«Верховна Рада, за статтею 73 Конституції, призначає референдум тільки з одного-єдиного питання: про зміну території України», - сказав він, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Яким способом це (референдум. - Ред.) може стосуватися зміни території України, безумовно, це прерогатива парламенту, і якщо парламент сформулює питання, то ЦВК буде виконувати постанову, ухвалену згідно зі статтею 73 Конституції», - уточнив Магера.

Разом із тим, заступник глави ЦВК зазначив, що йому «ближча тема» всеукраїнського консультативного опитування, оскільки Конституція не визначає коло питань, які на нього можна винести. Для його проведення необхідно або ухвалити окремий закон, або внести зміни до закону про всеукраїнський референдум.

Однак він наголосив, що ЦВК виконає будь-яке рішення щодо цього питання, яке ухвалить Верховна Рада.

Як повідомляв ForUm, голова Донецької обласної державної адміністрації Сергій Тарута і мер Донецька Олександр Лук'янченко попросили в.о. Президента України Олександра Тручинова ухвалити рішення про проведення всеукраїнського референдуму 25 травня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

563