Зміни до Конституції може ухвалити вже нова коаліція, в яку ввійдуть фракції Партії регіонів і «Батьківщини», а також депутатські групи. Таку думку в коментарі Forum'у висловив президент аналітичного центру «Політика» Ігор Попов.

«Перше - коаліція де-факто розпалася. Про її розпад не оголошують, адже якщо не буде створено нову більшість - потрібно розпускати Верховну Раду. А якщо ще 30 днів у нас не буде інавгурації президента - в Україні наступить повне безвладдя», - сказав він.

Тому, за словами Попова, виникла ідея спішно розробляти новий проект Конституції. «Але якщо новий проект буде розроблений і винесений на голосування, то його повинні підтримати не члени старої коаліції, а фактично нова «ширка» (широка коаліція - Ред.), у форматі тих партій, які явно не виграють ці президентські вибори: ПР, «Батьківщина» і депутатські групи».

«Це цікава технологічна комбінація з боку «Батьківщини» Арсенія Яценюка: поки немає президента, забрати у нього повноваження, проголосувавши за зміни до Конституції хоча б у першому читанні, 226 голосами, до 25 травня. А потім - після обрання президента - дотискати його за фактом, щоб, якщо він захоче розпустити парламент, обґрунтувати це помстою за Конституцію», - пояснив експерт.

Крім того, Попов упевнений, що перенесення президентських виборів малоймовірне.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259