У зв'язку із загостренням ситуації на сході України, зросла кількість загроз з боку сепаратистів блокувати роботу пунктів пропуску на державному кордоні, перешкоджати пересуванню прикордонних нарядів та виконанню прикордонниками своїх обов'язків.

Такі дії є неприпустимими, оскільки Державна прикордонна служба забезпечує недоторканність державного кордону і здійснює пропуск громадян, транспортних засобів та вантажів, а спроби ускладнити виконання прикордонниками своїх обов'язків змусить їх вживати заходів, адекватних ситуації, повідомили УНІАН у Відділі з питань взаємодії із ЗМІ адміністрації Державної прикордонної служби України.

Держприкордонслужба відзначає, що наразі державний кордон охороняється посилено і прикордонне відомство діятиме всіма можливими способами для забезпечення законності на державному кордоні. Всі прикордонні підрозділи підготовлені до охорони та оборони своїх об'єктів.

Держприкордонслужба вкотре звертається до громадян з проханням утриматися від блокування прикордонних підрозділів, перешкоджання прикордонникам у виконанні ними своїх обов'язків та здійснення інших провокацій на державному кордоні.

У разі організації незаконних заходів або спроб незаконного захоплення підрозділів та службових приміщень відомства, Державна прикордонна служба змушена буде вжити вичерпних заходів щодо забезпечення недоторканності державного кордону України, захисту персоналу та членів сімей військовослужбовців, збереження майна та інших матеріальних цінностей, йдеться в повідомленні. Відомство діятиме виключно в рамках чинного законодавства України та відповідно до Статутів ЗС України.

Прикордонники звертають увагу, що дії щодо дестабілізації ситуації на кордоні передбачають адміністративну та кримінальну відповідальність. Зокрема, згідно зі ст. 341 Кримінального кодексу України, дії з перешкоджання нормальній роботі підприємств, установ та організацій караються арештом на строк до 6 місяців або обмеженням чи позбавленням волі строком на 3 роки, а вплив у будь-якій формі на працівника правоохоронного органу з метою перешкоджання виконанню ним службових обов'язків, відповідно до ст. 343 ККУ, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або арештом строком до 3 місяців. Умисні ж дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України, порушуючи порядок, встановлений Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, що можуть спричинити за собою позбавлення волі строком до 12 років.
Нагадаємо, Збройні сили України приведені в повну бойову готовність у зв'язку із збільшеною загрозою початку військових дій проти України Російською Федерацією.

Президент Росії Володимир Путін спростовує інформацію про причетність російських спецслужб до подій на сході України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164