На думку Віктора Медведчука, спроби центру вкотре відмахнутися від вимог громадян у регіонах призведуть до політичної нестабільності та вирішення конфліктів у «ручному» режимі.

«Неспокійна ситуація на Західній Україні - регіоні, де нову владу ще недавно підтримувала більшість громадян, має змусити Київ всерйоз замислитися про децентралізацію влади», - написав політик у своєму блозі на сайті «Українського вибору».

Як відомо, в Тернополі більше 300 городян штурмували будівлю міськради, вимагаючи відставки мера, а в Коломиї жителі блокували районну держадміністрацію, виступаючи проти призначення нового керівництва.

«Можна не сумніватися, що центр укотре спробує відмахнутися від проблеми або списати все на підкилимні ігри місцевих політиків. Але цим проблему не вирішити. Вже завтра про свої права на самоорганізацію і самоврядування заявлять жителі всіх регіонів - у першу чергу там, де на протягом двох місяців після приходу нової влади люди чекали, що адміністративна вертикаль запрацює по-новому - в інтересах територіальних громад, в інтересах громадян», - підкреслив лідер «Українського вибору».

Політик вважає, що ліквідація місцевих держадміністрацій та створення держпредставництв, як це передбачає Концепція реформування місцевого самоврядування, свідчить про неготовність центру відмовитися від жорсткої централізації. «Залишається загадкою, чи будуть відрізнятися нинішні повноваження голів держадміністрацій від повноважень префектів, оскільки під пункт 5 ст. 119 законопроекту «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади» «інші повноваження, визначені Конституцією та законами України» можна підвести все, що завгодно», - підкреслив Медведчук.

Він упевнений, що таким чином Київ прирікає себе на політичну нестабільність і роботу в постійному авралі. «Парламенту і уряду доведеться не раз у «ручному режимі» вирішувати конфлікти в регіонах, спричинені незбалансованою системою влади на місцях. І щоразу, коли столичний чиновник виступатиме проти децентралізації, він повинен розуміти, що виступає проти законних і обґрунтованих вимог громадян», - підсумував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

184